SZILÁGYI LÁSZLÓ

Full text search

SZILÁGYI LÁSZLÓ
SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Köszönöm szépen. Nagyon sokat lehetne és kellene is beszélni az energiatakarékosságról, az égvilágon semmit nem teszünk érte. Most ne a villanyra gondoljanak, ami itt is állandóan ég, ne erre gondoljanak; gondoljanak arra a másfélmilliárd pillepalackra, hogy abban mennyi energia testesül meg, amit mi itt elpocsékolunk. Tegnap fogadta el az Országgyűlés a hulladéktörvényt. Semmivel nem kerülünk közelebb ennek a megelőzéséhez, se a hasznosításához. Az egészet elküldjük a szemétbányába. Ez nyugodtan felfogható mint energiatakarékossági probléma.
Ugyanígy szokás azt mondani, hogy megnőne a fosszilisenergia-kitettségünk, ha lemondanánk az atomtechnikáról, és nem tudnánk kiépíteni megfelelő módon a megújuló forrásokat. Ez nem feltétlenül van így. Az a mennyiségű gáz és importgáz, amit mi most elhasználunk energiatermelési célra a rossz hatékonyságú erőműveinkben, egy sokkal jobb erőműparkkal ugyanennyi gázzal sokkal több energiát meg tudnánk termelni, és ezzel megint csak ki tudnánk váltani bizonyos dolgokat.
A tározók. Persze én emlékszem ezekre a prédikálószékes vitákra. Latorcai képviselő úr maga mondta egy mondatban, hogy rögtön környezeti problémák merültek föl. Igen, ez egy olyan hely volt, ahol ez nem volt megvalósítható természetvédelmi és egyéb szempontok miatt, és sajnos a magyarországi domborzati viszonyok elég kevés ilyen helyet mutatnak. Amikor az energiastratégiáról beszéltünk, akkor is egy külföldi lehetőséget kalkuláltak be a tározóknál.
A vízlépcsők esetében - nem lesz időm most elmondani - nyilván ehhez is egy olyan domborzati viszony kell.
Köszönöm szépen.
(Dr. Tiba István elfoglalja helyét a jegyzői székben.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť