DR. APÁTI ISTVÁN

Full text search

DR. APÁTI ISTVÁN
DR. APÁTI ISTVÁN, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, a kormányzati többség a szokásos módon általános vitára alkalmasnak találta ezt a törvényjavaslatot, ami egyébként tartalmát tekintve akár támogatható részeket is tartalmaz, illetve magában foglal. Viszont a tárgyalás módszertanával nagyon nem tudunk egyetérteni. Több hónapja volt a kormányzatnak ennek a törvényjavaslatnak a benyújtására, és mégis ilyen gyorsan akarja ezt keresztülpasszírozni, keresztüldarálni az Országgyűlésen.
Tartalmaz a javaslat egyébként valóban határidőkre vonatkozó rendelkezéseket, de tartalmaz tisztán szóhasználattal vagy technikai jelleggel is módosításokat; egyes szám–többes szám viszonyát változtatja meg, vagy éppen, megítélésem szerint kisebb jelentőségű, kisebb horderejű pontosításokat, változtatásokat tartalmaz akkor, amikor például az “eljárásra jogosult hatóság”-ról az “ügyekben eljáró szerv” megnevezésre változtatja éppen a korábbi szöveget. És mivel ez huszonkét különböző, egymástól igen-igen távol eső törvény módosítását tartalmazza, gondolom, hogy önök is belátják kellő önkritikával, hogy ennek az alapos, valóban mély szakmaiságot magában hordozó áttanulmányozására néhány nap nagyon kevés. Összehasonlítani huszonkét törvény jelenlegi normaszövegét azzal a normaszöveg-tervezettel, amit benyújtottak, bizony nem egy egyszerű feladat. Mi egyszerű átlag hús-vér emberek vagyunk, nem politikai terminátorok, akik két-három nap alatt ilyen bravúros teljesítményre képesek.
Ugyanakkor érdekesnek tartjuk a területfejlesztési statisztikai kistérségek besorolását, ami, ahogy elnéztem, Szabolcs megyében komolyabb változtatásokat nem tartalmaz. Ezzel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy milyen minimum érdekes helyzet áll elő, ha kicsit a politikai és a szakmai megközelítéseket vegyítjük, illetve összefüggésükben vizsgáljuk. Ugye, lesznek egyfelől az országgyűlési egyéni választókerületek - a jelenlegiek, illetőleg majd az új besorolás szerintiek -, adott a járási hivatalok rendszere, a járási hivatalok illetékességi területe, és területfejlesztési szempontból megmaradnak egyébként a kistérségek is, holott még jegyzői tapasztalatomban az egyik legproblematikusabb rész pontosan az volt, hogy sok esetben vegyültek ezek az elemek, és akár a szakmai, politikai, választójogi vagy közigazgatási jogi szempontból bizony elég vegyes helyzetek alakultak ki akár hatásköri, akár illetékességi szempontból. Lehet, hogy én látok valamit rosszul, de nem látom annak az előjelét, hogy ezen próbáltak volna ilyen értelemben egyszerűsíteni.
Ha már a Magyary-programot egyszerűsítési program névre keresztelték, akkor legalább egy kicsit egyszerűbb helyzetbe hozhatták volna az ellenzéket is, mert ebben elsősorban egyébként szakmai tartalmat látunk, és nem akarjuk ott átpolitizálni az adott javaslatokat, ahol erre nincs feltétlenül szükség, vagy nem adtak rá okot.
Mindenesetre, mivel ilyen rövid időt biztosítanak, így az embernek az is óhatatlanul eszébe jut, hogy bizonyos téren azért formálissá akarják tenni a vitát. A Jobbik-frakció az érdemi végleges álláspontját a későbbiek során alakítja ki. Mindenesetre a tárgyalás módszertanával és ütemezésével ilyen módon nem tudunk egyetérteni.
Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť