DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslatról többen elismerően szóltak már az eddigi felszólalásaikban. Azt gondolom, hogy ezek az elismerések valóban kijárnak az azt beterjesztő minisztériumnak, illetve a kormánynak, hiszen egy olyan átfogó javaslatcsomagot tesznek elénk kifejezetten szakmai alapon, amely, azt gondolom, hogy a legfőbb alapelvek terén, amelyeket célul tűzött a kormány 2010 nyarától saját maga elé, mely szerint ügyfélbarát, gyors, rugalmas, az embereket kiszolgáló, hatékony és olcsó közigazgatást szeretne, ez egy jelentős lépése ennek a célkitűzésnek.
(13.50)
Szeretnék néhány dologra rámutatni, amely konkrétan a törvényjavaslat szempontjából fontos lehet az elkövetkezendő időszakban.
Egyrészt, már néhányan szóltak arról, hogy a 65. évet betöltők részére illetékmentessé teszi a személyazonosító igazolvány kiadását - ez életszerű és rugalmas szabályozás. Például az értesítési cím bevezetése, amely a polgár elérhetőségét hivatott biztosítani; a gyakorlatban többször merül fel igény arra vonatkozóan, hogy a polgár kézbesítési címként postafiókot kíván megjelölni; és a polgár aláírásának fogalmi meghatározása pedig az okmányok biztonsága szempontjából fontos.
Fontos újdonság, hogy a hagyatéki ügyintéző jogosult legyen adatot igényelni az archívumból, hiszen ez segíti az ő munkáját; az ügyfélkapun keresztül történő külföldi letelepedés pedig az elektronikus ügyintézés, tehát a jövő ügyintézése szempontjából fontos - célszerű egyébként az okmányok leadásával egyidejűleg történő hatályosulása. Szintén életszerű ma, az elektronika világában, hogy SMS-t küldjünk a címjogosultnak például az értesítési cím bejegyzéséről; ma mintegy 10 millió darab mobiltelefon van az országban, van, akinek kettő is, tehát ez egy gyors és rugalmas megoldás.
Ha az állampolgárok szempontjából kell nézni a törvényjavaslatot, akkor azt lehet mondani, hogy sok könnyítést tartalmaz, ráadásul a bürokráciát is csökkenti. Ilyen például fő szabályként az, hogy a gyermek származási helyeként az anya nyilatkozata alapján az anya bejelentett lakóhelyét vagy tartózkodási helyét is be kell jegyezni az anyakönyvre, ez az anyakönyvezést jelentősen megkönnyíti - értem ezalatt a hazai anyakönyvezés folyamatát.
A törvényjavaslat több egyszerűsítést is tartalmaz, ilyen például az, hogy az anyakönyvvezető az elhalt személy okmányait érvénytelenítés után továbbítja az okmányirodának, ezért a hozzátartozónak nem kell másik hatóságot felkeresni, gyakorlatilag a hivatalok között nem kell ide-oda járkálnia.
Néhány problémát vagy pontosítást is szeretnék azért felvetni, ilyen például az, hogy a törvényjavaslat 6. §-a a házasság vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali időn vagy hivatali helyiségen kívüli megkötését vagy létesítését szabályozza, ez 2009. július 1-je óta hatályos. Az új rendelkezés most pontosítja ennek a szabályait, mely szerint a házasulandóknak megfelelő tartalék helyszínről is kell gondoskodni, ha a külső körülmények ezt lehetetlenné teszik - ez egy fontos új szabály. Ami problémát jelent, az az, hogy házasságkötésnél arról, ha a bíróság valamelyik házasulót - akár nem jogerős határozattal is - cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezte, nem értesül az anyakönyvvezető, tehát meg kell a törvényi feltételeit teremteni annak, hogy az anyakönyvvezető értesüljön arról, ha a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá kerül valaki, noha ez általában látszik, de sok esetben nem biztos, ezért jó, ha erről jogerős határozattal értesül.
Több pontosítást, egyszerűsítést, gyorsítást és lehetőséget bővítő rendelkezést tartalmaz a törvényjavaslat. Például ilyen szintén a Csjt.-re hivatkozó pontosítás, hogy az anyakönyvvezető a házasságkötést a házasságkötési szándék bejelentését követő 30. nap utáni időpontra tűzheti ki, és ez alól a jegyző adhat felmentést, viszont ezt nem bármikor teheti, hanem pontosítja a törvény, hogy ezt nyolc napon belül meg kell tennie.
Ugyancsak a gyorsaságot és az egyszerűsítést jelenti ebben a törvényjavaslatban az, hogy az új rendelkezés szerint a névváltoztatási kérelem bármely anyakönyvvezetőnél benyújtható. Kérem tisztelettel, ez a jövőbeni kormányablakok szisztematikáját veti fel, amely szerint általános illetékességgel fognak majd rendelkezni, tehát bármely anyakönyvvezetőnél be lehet ezt nyújtani, nemcsak ott, ahol a lakóhelye van. Ami még fontosabb a gyorsaság szempontjából, az az, hogy az ügyintézés határidejét 60 napról 45 napra csökkenti.
Ugyancsak egyszerűsítést jelent a hazai anyakönyvezésben, hogy a lakóhely, annak hiányában tartózkodási hely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél, külföldön pedig a konzuli tisztviselőnél lehet azt kérni, tehát bármely anyakönyvvezetőnél előterjeszthető, így a hazai anyakönyvezés intézése jelentősen egyszerűsödik.
Ami pedig a felkészülési időt illeti: az államigazgatásban dolgozók számára 2014. január 1-jén lép hatályba ez a sok rendelkezés, tehát komoly felkészülési ideje lesz a jogalkalmazóknak ennek a törvénynek a hatálybalépésével kapcsolatosan.
Egy pontosítást vagy problémát szeretnék még felvetni: a 6. §-ban az anyakönyv védelmét nem biztosítja a javaslat. Az anyakönyv az egyik legfontosabb dokumentuma ma az állampolgároknak, és ez a hatóságnál található, az anyakönyvvezető gyakorlatilag nem adhatja ki a kezéből. Az új módosítás szerint, ha az anyakönyvi helyiségen kívül kívánnak házasságot kötni, mondjuk, egy parkban vagy egy kastélyban - ma már divat az ilyen házasulandó szándék -, akkor az ügyfélnek kell ennek az őrzéséről gondoskodni. Én ezt nem tartom jó megoldásnak, én ezt kivenném a törvényjavaslatból, az a mindenkori államhatalom kezében legyen, ez az egyik legfontosabb dokumentum, ezért ezt a d) pontot én kivenném, az anyakönyvvezető és maga a hivatal szervezze meg ennek a biztosítását, a biztonságát, és ha ennek költsége van, akkor azt verje rá az ügyfélre, idézőjelbe téve, és akkor a biztonság továbbra is megoldott.
Összességében a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség részéről támogatásra méltónak tartjuk és támogatásra javasoljuk ennek a törvényjavaslatnak az elfogadását, hiszen korszerű, új, az elektronikus közigazgatással konvergáló, egyszerűsítő, gyorsító szabályok és kifejezetten az állampolgárok érdekét szolgáló szabályok többsége jelenik meg ebben a törvényjavaslatban.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť