POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság november 26-án, hétfőn tárgyalta az egyes törvények a Magyary Egyszerűsítési Programmal és területfejlesztéssel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot. A bizottság megállapította, hogy ez a törvényjavaslat illeszkedik abba a kormány által megfogalmazott programba, amely célul tűzte ki a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentését, valamint a jogszabályok nyelvezetének egyszerűbbé tételét.
A javaslat négy fő csoportban módosítja a törvényeket. Ezek közül az első az anyakönyvi jogszabályokkal kapcsolatos. Itt egyrészt lehetővé teszi az egyablakos ügyintézést, másrészt rövidülnek a határidők. A névváltoztatás helyesbítésének az egyszerűsítése megtörténik, az országban minden okmányirodában ennek a kezdeményezésére lehetőség nyílik.
A második csoport a személyiadat- és lakcím-nyilvántartási törvény módosításával foglalkozik, ahol a legfőbb módosítás a nyugdíjas korúakat érinti. A jelenlegi hetven év helyett hatvanöt éves kortól nem lesz szükség új személyigazolvány igénylésére.
A harmadik csoportba tartozik az állampolgársággal kapcsolatos ügyek egyszerűsítése, illetve az ehhez kapcsolódó adminisztrációs terhek csökkentése. Eddig az állampolgársági igazolvány egy évig volt érvényes, ezt követően hároméves időtartamig érvényes lesz, de idesorolható az is, hogy az állampolgárság visszaállítását az eddigi egy helyett három éven keresztül lehet kezdeményezni.
Szó esett már a területfejlesztéssel kapcsolatos módosításról, amely lehetővé teszi, hogy a területfejlesztési kistérségi társulások a továbbiakban is működjenek a jogszabálynak megfelelően.
Összességében tehát a bizottság 16 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť