SZILÁGYI PÉTER

Full text search

SZILÁGYI PÉTER
SZILÁGYI PÉTER (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Az előbb kialakult polémiába nem szeretnék becsatlakozni. Ha én jól értem a kistérségek körül kialakult problémát, akkor itt lényegében most arról van szó, hogy ez a nem egész egy éve elfogadott új önkormányzati törvény hatályon kívül helyezte a kistérségi törvényt. Ezt a hibát önök felismerték, és nyilvánvalóan teljesen jogosan attól féltek, hogy az európai uniós pályázati források lehívhatósága itt komoly akadályokba fog ütközni, és ezért kellett ezt a törvényjavaslatot benyújtani ebben a kérdésben.
Én azt szeretném önöktől kérni, hogy ne tekintsünk vissza folyamatosan a szocialisták kormányzásának önök szerint vélt vagy valós aggályos mivoltához, hanem kérem, hogy akkor ismerjék el, hogy itt történt egy technikai malőr, amit önöknek most jóvá kell tenni. Egyébként teljes mértékben elfogadható ez a dolog, azt hiszem, valamennyi politikai párt érdeke az, hogy a források lehívhatósága ne szenvedjen csorbát a jövőben.
Ami a törvény egészét illeti, én azt gondolom, hogy ez egy teljesen helyénvaló és az általunk egyébként jó szándékúnak gondolt Magyary-programba szervesen illeszkedő törvényjavaslat. Én azt gondolom, hogy valamennyi párt egyetérthet abban, hogy itt a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terheket csökkenteni kell, a jogszabályok közérthetőségét javítani kell. Azt gondolom, hogy nagyrészt ez a törvény ennek meg is felelt.
Számos olyan pontot találhatunk, ami különösképpen örvendetes. Itt gondolok akár a házassági anyakönyvi kérdésekre, gondolok az állampolgársági kérdésekre. Azt gondolom, hogy az is nyilvánvalóvá vált ennek a törvénynek a benyújtása kapcsán, hogy a parlament és a kormány munkarendje között nem teljes átfedés tapasztalható. Igazából nem értem, hogy miért a nagy pénteki cunamiban kellett önöknek benyújtani ezt a törvényt, hiszen láthatóan ez egy viszonylag jól előkészített törvény, valószínűleg a minisztériumban ez már régen rendelkezésre áll. Örültem volna, és szerintem valamennyien örültünk volna, hogyha egy jóval hosszabb idő rendelkezésünkre állt volna, hogy ezt tanulmányozzuk. Ezt egyébként szerintem egy elfogadható törvénynek tartja mindenki.
Azonban néhány pontra szeretnék rámutatni, ami legalábbis kérdőjeleket vet fel bennünk, és nagyon szeretném, hogyha erre választ is kapnánk. Itt az előbb már Gaudi képviselőtársam említette az új egyszerűsített honosítási esetkört. Itt arról van szó, hogy az a nem magyar állampolgár is kedvezményesen lehetne honosítva, aki már legalább tíz éve érvényes házasságban él a kérelem benyújtásakor, és további feltételeknek is megfelel. Itt lényegében arról lehet szó, hogy a határon túl… Egyébként azt szeretném hozzátenni, hogy az LMP szerint egy komoly nemzetpolitikai adósság volt a határon túl élő magyarok számára a kedvezményes honosítási lehetőség biztosítása, azonban ezt a mostani módosítást nem tartjuk teljesen életszerűnek.
Itt nézzünk egy gyakorlatias esetkört, miről lehet itt szó. Véleményünk szerint a leggyakrabban előforduló esetek, amennyiben ez a rendelkezés hatályba fog lépni, egy olyan esetben valósulhat meg, amikor adott esetben egy külföldi, illetve egy külhoni magyar, aki immár honosítva lett, az ő házastársa is így kedvezményesen kaphat majd állampolgárságot. Ezzel önmagában túlságosan nagy problémánk nem is lenne, csak itt a kedvezményes honosítás mint jogintézmény és egy erkölcsi adósság célját nem látjuk ebben az esetben megvalósíthatónak.
Abban az esetben, hogyha egy Magyarországon élő házaspár kedvezményes honosításáról van szó, ez egy teljesen érthető körülmény lehet, hiszen a honosítás, az állampolgárság megszerzése adott esetben egy olyan pluszmotivációt és egy életkörülmény-könnyítést eredményezhetne a honosítandó házastársnak, ami teljes mértékben indokolt az egyébként felsorolt feltételeknek való megfelelés érvényesülése után. Azonban ebben az esetben én nem látom azt, hogy adott esetben egy Kassán élő, egy felvidéki magyar esetleg szlovák származású férje vagy házastársa milyen életkörülmény-könnyítésben részesül ezáltal, ami a magyar állam számára kívánatos lenne. Én azt gondolom, hogy ez a rendelkezés nem egy ártalmas rendelkezés, csak nem látom a célját. Véleményem szerint ez arra lesz jó, hogy a magyar állampolgárok számát érdemben növeljük, egyéb gyakorlati hasznát nem nagyon látjuk.
Összességében nem szeretném a szót tovább húzni. Azt gondolom, hogy ez a törvényjavaslat egy kifejezetten jól előkészített törvényjavaslat, azt gondolom, hogy szükséges módosítások voltak benne. A kormánynak őszintén sok sikert kívánok abban, hogy a Magyary-programban megfogalmazott célokat sikerüljön teljesíteni. Azt gondolom, hogy ez egy jóval hosszabb folyamat, mint ami egy kormányciklusra vonatkozhat. Itt valóban egy olyan folyamatnak kell elindulnia, aminek a végén a Portugáliáéhoz hasonló egyszerűsített elektronikus közszolgáltatási rendszerek létrehozása lehet. Úgy gondolom, hogy ettől még távol vagyunk, de én azt kívánom, hogy ez sikerüljön. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť