LUKÁCS ZOLTÁN

Full text search

LUKÁCS ZOLTÁN
LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Mint azt tudjuk, 2013. január 1-jétől fő szabály szerint az óvodák kivételével az oktatási intézmények állami fenntartásba kerülnek át; ugyanezen dátummal alakulnak újra a járások is. A járások több mint nyolcvan közigazgatási feladatot vesznek át az önkormányzatoktól. Az oktatási intézmények vagy az oktatásügyi igazgatási feladatok nem tartoznak ide, mint azt tudjuk, az oktatásügyi igazgatási feladatokat az úgynevezett tankerületek fogják átvenni. Ez 198 körzetben 198 tankerület felállítását eredményezi, 6 és 20 fő közötti létszámmal, attól függ, hogy az oktatási intézmények száma hogy alakul.
Emellett ennek egy csúcsszervét is kialakítják, az úgynevezett Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, ami szintén elég komoly létszámmal fog felállni. Azt gondoljuk egyébként, hogy az a mondás, miszerint majd az oktatási igazgatás vagy az oktatás ettől hatékonyabb vagy no pláne, olcsóbb lesz, az nagy valószínűséggel nem áll. De nyilván a válaszában el fogja nekem mondani államtitkár úr, hogy ez a Klebelsberg-intézet mennyibe kerül, mennyivel több embert kell felvenni, ez milyen pluszforrásokat igényel. És nyilvánvaló, azt is el fogja mondani, hogy azok az oktatásban dolgozó pedagógusok és más kollégák, akik ma, hogy úgy mondjam, kicsit félelemmel tekintenek erre az átalakulásra… - ugyanis nagyon-nagyon úgy néz ki, hogy az ügynek mégis az a lényege, hogy az átalakításból tulajdonképpen forráskivonás lesz, és a forráskivonás pedig úgy fog megvalósulni, hogy intézményeket zárnak be, és pedagógusokat és más dolgozókat tesznek utcára.
Úgyhogy kérem, nyugtasson meg minket, hogy nem lesznek intézmények bezárva, és nem tesznek pedagógusokat az utcára, és kérem, tájékoztasson minket arról, hogy ez az új rendszer mennyi pluszforrást igényel a költségvetésből.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť