DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): A helyzet az, hogy szeretnénk azt lehetővé tenni, hogy akkor, amikor olyan jogintézményeket kívánnak beiktatni az alkotmányos rendszerbe, amelyek alapvetően és különösebb indok nélkül befolyásolják a választójog érvényesülését, akkor legyen lehetőség arra, hogy megkérdezzük az embereket arról, hogy erről mi a véleményük. Nem viccelődni kellene ezzel az intézménnyel, én azt hiszem, hiszen ellenzékben önök számtalanszor fordultak ennek a lehetőségéhez (Dr. Vitányi István: Folyamatosan viccelődtetek, azt lehet? - Az elnök csenget.) Természetesen. Ez nem az ellenzéki képviselők számára sértő, ha a kormánypárti képviselők itt a népszavazás intézményével élcelődnek, ez a magyar választók számára sértő. Önök ilyen véleménnyel vannak a magyar választókról. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.)
Azt gondolom, ha bíztak egyszer a magyar választókban 2010 áprilisában, ezt megtehetik most is, viseltessenek nagyobb tisztelettel, és engedjék azt meg, hogy a magyar választópolgárok közvetlenül kinyilváníthassák, a jelenlegieknél sokkal szélesebb körben közvetlenül kinyilváníthassák a véleményüket.
(23.00)
Ne féljenek az állampolgári akaratnyilvánítástól, ne féljenek a választók véleményétől. Ne örüljenek annak, ha adott esetben egy népszavazási kezdeményezés nem jár sikerrel, hiszen ha önök igazi demokraták, ha önök annyira szeretik a nemzeti konzultációt, akkor gondolom, a valóságos nemzeti konzultációt is szeretik akkor, amikor az önök ténykedéséről véleményt mondanak a választópolgárok a fülkében.
Úgyhogy mi ezért javasoljuk, hogy egy olyan esetben, amikor egy olyan akadályt telepítenek a választójog érvényesülése, az állampolgári akarat érvényesülése elé, ami Magyarországon, ahol a politikai apátia eléggé nagyfokú, könnyen vezethet arra, hogy korábbi választásokon aktív választópolgárok tömegesen távol maradnak az urnáktól, egy ilyen alapvető fordulatot úgy kívánnak életbe léptetni, hogy erről megkérdezik a választópolgárokat. Ennek az alkotmányos lehetőségét szeretnénk megteremteni, és a helyzetet én azért nem érzem annyira viccesnek (Babák Mihály közbeszól.), mert szerintem az egész magyar demokrácia számára tehertétel, Babák képviselőtársam, hogy a magyar választók többsége két választás között kifejezetten erényként gondol arra, hogy a politikától el lehet fordulni, a közélet színpadait üresen lehet hagyni. Az a félelmünk van, azért terjesztettük elő Karácsony képviselőtársammal ezt a kapcsolódó módosító javaslatot, hogy az előzetes regisztráció intézménye ezt a fajta érdektelenséget, elfordulást, ezt a fajta politikai apátiát még inkább befagyasztja.
Éppen ezért szeretném azt kérni, tegyék lehetővé, hogy erről az intézményről megkérdezzük a választópolgárokat, tegyék lehetővé azért, mert ez az új intézmény, az előzetes regisztráció alapvetően és hosszú távon fogja a magyar politikai rendszert befolyásolni.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť