BALCZÓ ZOLTÁN

Full text search

BALCZÓ ZOLTÁN
BALCZÓ ZOLTÁN (Jobbik): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! A magyar társadalom számára meghatározó jelentőségű, hogy a kormány köt-e megállapodást az IMF-fel vagy sem, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Fidesz számára sokkal fontosabb annak boncolgatása, hogy milyen módon született meg az előző kormány 2008-as megállapodása.
A Jobbik semmiképpen nem akarja csökkenteni azt a felelősséget, amit egyébként ez a szándéknyilatkozat tartalmaz, amit az előző kormány Dominique Strauss-Kahn úrnak küldött, és láthatóan lefeküdt az IMF-nek. Nos, azért célszerű talán összevetni az ebben foglaltakat azzal, amit önök teljesítettek ezen a téren a költségvetési javaslatokban, a Széll Kálmán-tervben megfogalmazva.
Strukturális reformok révén az állami kiadások csökkentése - így az MSZP; az ország újjászervezése néven közalkalmazottak, köztisztviselők tízezreinek elbocsátása - Fidesz. A közszféra nominálbéreinek azonos szinten tartása szerepel itt; az önök programjában a közszféra bérbefagyasztásának fenntartása, vállalták és teljesítették. Bizonyos szociális juttatások indexálásának elhalasztása; az önök megfogalmazásában a családtámogatási rendszer nominális értéken való rögzítését vállalták és teljesítették. A rokkantnyugdíjazás kritériumainak felülvizsgálata itt; önök ezt természetesen végrehajtották. Minisztériumok kiadási keretének csökkentése ebben az anyagban; önök megtettek egy 250 milliárd forintos stabilizációs csomagot döntően a minisztériumok kiadásának a csökkentésével. MÁV utazási támogatások felülvizsgálata; önök megteszik, megtették.
Megtakarítás az oktatási kiadásokból - MSZP-kormány; államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentése, spórolás - önök. És a nagyon fontos követelmény teljesítése, az IMF számára megtették: a gyógyszerkassza a 2010-es 300 milliárdról 2013-ra 150 milliárdra csökken.
Két jelentős tétel van, amit önök mindig emlegetnek 2008-ra vonatkoztatva, nevezetesen, hogy megszüntették a közalkalmazottak 13. havi fizetését, illetve korlátozták a 13. havi nyugdíjat. Nos, ez akkor lenne igazán kemény felvetés, ha önök két év jó gazdaságpolitika után ezt visszaadták volna. Önök azért ezt helyezik előtérbe, mert ezt már önöknek nem kell megtenni, ezt az előző kormány megtette.
És mi volt a 2008-as hitelfelvétel valódi célja? Végre a leleplezést tisztán meghallottuk péntek reggel a közrádióban, Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: az egész célja a bankok 600 milliárdos feltőkésítése volt, ezt az egészet szolgálta ez a megállapodás. Valóban így van.
A parlament 2008. december 15-én fogadta el a 600 milliárdos, úgynevezett bankmentő csomagot, és amit most ilyen szégyenletesnek tekintenek, azt a Fidesz teljes egészében támogatta. Nézzék meg a szavazólistát, egyetlen ember, Ángyán József nem szavazta meg ebben a parlamentben. Varga Mihály itt volt, megszavazta, Orbán Viktor itt volt, megszavazta. És most ezt tekintik fő bűnnek, amit önök maguk is megszavaztak?
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy tűnik, hogy ez a péntek reggeli időszak Orbán Viktor számára nem a teljes igazság kimondásának a szerencsés pillanata. Június 15-én mondta azt, hogy a Nemzeti Bank független, az Európai Központi Bank sem utasíthatja, ebből nem tudunk engedni, mondta, miközben az akkor hatályos és ma is hatályos törvényben világosan ott van: egyedül az Európai Központi Bank utasíthatja és fogadhat el utasítást.
Visszatérve: mi a célja az önök oldaláról ezen 2008-as megállapodás boncolgatásának? Vona Gábor az elmúlt héten itt elmondta a Jobbik véleményét, kétféle IMF-megállapodás van: a nagyon rossz IMF-megállapodás és a tragikusan rossz IMF-megállapodás. Önöknek az a célja, hogy ennek az elemzésével azt próbálják beállítani, hogy egy nagyon rossz megállapítás gyakorlatilag egy nemzetmentő csomag lesz.
Matolcsy György miniszter úr erről a helyről a következőt mondta az IMF-ről: “Ez a hárombetűs intézmény minden egyes intézkedésünket ellenzi, így ha nem is rá, de ellene hangoljuk a kormányzati politikát.” Matolcsy Györgynek kevés kijelentésére mondtuk azt, hogy lehetőleg ne csak szavakban, tettekben hajtsák végre, most erre hívjuk fel az önök figyelmét: igen, így tekintsenek az IMF-re, és végre szabadítsák meg a magyar társadalmat az IMF jármától.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť