DR. NAGY KÁLMÁN

Full text search

DR. NAGY KÁLMÁN
DR. NAGY KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is tisztelettel szeretném az idősek világnapja alkalmából köszönteni időskorú honfitársainkat. Másodsorban professzor dr. Horváth János képviselőtársunkat, aki az Országgyűlés korelnöke, és számomra mindig - másokkal együtt - a kollektív bölcsesség megtestesítője volt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból. - Szórványos taps az MSZP és a függetlenek padsoraiból.)
A magzatvédelmi rendszerről szeretnék beszélni Magyarországon. Van egy természetes jelenség, az, hogy szülő bárki lehet, nincs felelősségvizsgálat. A megfelelő várandósgondozás hiányosságai azonban egyre jobban megjelennek: elhanyagolhatja lényeges következmény nélkül. Törvényi elmarasztalás gyakorlatilag csak súlyos bántalmazás esetén valósulhat meg, még a gyermeknél is; ez csak akkor jelentkezik, ha különböző időtartamban feltételezhetően verésből adódó törések jelennek meg egy gyermeken. Többször láttunk sajnos szülő által elhanyagolt gyermekeket megjelenni az osztályon, mindenféle szankció nélkül.
Az 1992. évi magzatvédelmi törvény, mely alapvetően határozza meg a várandós édesanyák gondozását, megítélésünk szerint az új alaptörvénynek megfelelően módosítandó. Az ok az, hogy a beteg újszülötteket ellátó csecsemőosztályok 40-50 százalékban hiányosan vagy elégtelenül gondozott csecsemőket látnak el. A szülők a magzati élet védelmét biztosító prevenciós lehetőségeket egyáltalán nem vagy csak részlegesen veszik igénybe. A következmény az, hogy - a genetikai adottságaikhoz viszonyítottan - alacsonyabb testi és szellemi képességű újszülöttek születnek és gyermekek nőnek fel. Ennek megfelelően módosítani kellene a Btk. 195. §-ának (1) bekezdését, amelyik a kiskorú veszélyeztetésére vonatkozik, és azt ki kellene egészíteni a magzati veszélyeztetés fogalmával. Hasonlóan módosítani kellene az 1997. évi XXXI. törvényt, amely a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szól, a “szülői jogok és kötelességek” paragrafusokat ki kellene terjeszteni a magzatra vonatkozólag is.
Bár a magzatok, csecsemők és kisgyermekek védelme pusztán szankcionálással nem javítható, ha a várandós anya egyetlen, úgynevezett prevenciós vizsgálatra sem megy el, mindössze a szülési segélyét veszti el, függetlenül attól, hogy jelenleg egy méhen belül lévő magzatról gyakorlatilag csaknem hasonló képet nyerhetünk, mint ha azt a szülés után csecsemőként vizsgáljuk meg. Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumát tisztelettel kérjük, hogy jogi, egészségügyi és szociális oldalról egyaránt vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogyan kaphat a méhen belüli magzat, az újszülött és a csecsemő nagyobb védelmet, és a kötelességszegés miatti elmarasztalása a szülőnek, gondozónak vonatkozzon a magzati életre is. Kérjük, hogy a gyermekek védelmével kapcsolatos jogszabályok hangsúlyosan vegyék figyelembe azokat a társadalmi igényeket, hogy a szülő felelőssége minden olyan esetben vizsgálható legyen, ahol bizonyíthatóan elmarad a szülői gondosság.
Orvos vagyok, és sok gyerekkel találkozom. Egy nyolcéves kisfiú mondta el nekem a következőket, akit nyolcnapos korában hagyott ott az édesanyja a szülészeten: engem nyolcnapos koromban hagytak ott, és nem tudom, hogy mivel érdemeltem ki. Ő a szüleit egy pillanatig sem hibáztatta. Akkor kik a felelősök? Önök meg én meg mindannyian.
Kérem, hogy mérlegeljék ezeket a dolgokat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból. - Szórványos taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť