JÁVOR BENEDEK

Full text search

JÁVOR BENEDEK
JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 2014-ben végleg lejár az uniós belépésünkkor kapott és 2010-ben meghosszabbított földvásárlási moratórium. Ha a kormány nem segíti a gazdákat az erre való felkészülésben, akkor nem fogják tudni megőrizni a versenyképességüket, amikor a tőkeerővel, uniós tapasztalatokkal, piaci kapcsolatokkal jobban ellátott befektetők megjelennek a piacon. Németországban, Ausztriában vagy más uniós tagországokban családi gazdaságok 30-60 hektáros birtokokon folytatnak jövedelmező gazdálkodást, egymással szövetkezve, a felvásárlóknak nem kiszolgáltatva. Nálunk erről szó sem esik, ehelyett politikai hátszéllel 600-1000 hektáros nagybirtokok épülnek.
Ha a kormány az állami földbirtokok odaítélésénél - a saját ígéreteit is semmibe véve - a helyben élő családi gazdálkodók helyett a saját politikai és gazdasági pereputtyához tartozókat vagy strómanokon keresztül saját magát juttatja kedvezményekhez, akkor a következmények, tisztelt képviselőtársaim, borítékolhatók: a vidéken élők életszínvonala tovább csökken, a falvak népességmegtartó képessége elenyészik, a szektor a meglévő munkahelyek megőrzésére sem lesz képes, a föld haszna pedig egyre távolabb kerül azoktól, akik generációk óta helyben a földből és a földnek élnek.
Hogy merre tart ma a földbirtok-politika Magyarországon, arra elég egyetlen példa. Tudják, tisztelt képviselőtársaim, hogy mekkora volt Horthy Miklós kenderesi birtoka? Nem egészen 400 hektár. És tudják önök, hogy mennyi föld van Mészáros Lőrinc futball-akademista és családja kezében jelenleg? 1350 hektár. Olyan nagybirtokrendszer épül itt, tisztelt képviselőtársaim, ami miatt száz évvel ezelőtt milliók hagyták el a magyar vidéket. Ha önök jó gazdái lennének ennek az országnak, akkor ezt felfognák, de önök egyszerűen fejőstehénnek nézik az ágazatot, lerabolható erőforrásnak a vidéket és az egész országot. Így soha nem lesz élelmiszer-önrendelkezés, biztonságos élelmiszer-ellátás és gyarapodó vidék; helyette lesznek a politikának és az éghajlatnak kiszolgáltatott, minimális munkaerő-igényű nagybirtokok, lesznek elnéptelenedő települések, lesznek narancs- és zöldbárók, ahol a mezőgazdasági támogatások és a profit néhány párt közeli nagyvállalkozó kezében fognak koncentrálódni; a többiek pedig mennek a levesbe, mert jó esetben napszámosok lesznek az új oligarchák birtokain.
Hasonló problémák természetesen máshol is vannak: a gyarmatosítás új formájaként kínai befektetők Afrikában, amerikai agrár-nagyvállalkozók Dél-Amerikában nyomulnak, megfosztva a helyieket a földtől; a közös agrárpolitika tévedései az Unióban is a tőke- és a földkoncentráció felé tolják a mezőgazdaságot. A héten Magyarországon tartózkodik José Bové európai parlamenti képviselő, az egyik legismertebb európai parasztvezető és aktivista, akinek mozgalma éppen az ilyen visszásságok ellen küzd. Ő is látni fogja, hogy ha lehet, van még annál is lejjebb, mint amivel a fejlődő országoknak kell szembenézniük: az, ha egy országot a saját oligarchái gyarmatosítanak; ha politikai lózungként használják a “nemzeti érdek”, a “földvédelem”, a “magyar gazdák” kifejezéseket, de közben szolnoki ügyvédek, sportkörtársak, baráti és politikai kapcsolatok építik fel az új latifundiumokat.
Hogy ennek véget vessünk, azonnali hatállyal vissza kell vonni a gyalázatos földpályázatokat; még megkezdése előtt le kell fújni az ugyanilyen rendszerben a visszaélés lehetőségét megint tálcán kínáló második körös pályázatokat; új, ellenőrizhető és átlátható rendszerben kiírt versenyben valóban a helyieket kell földhöz juttatni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az új földtörvény az utolsó lehetőség a 2014-ben lejáró földvásárlási moratórium vége előtt, hogy esélyt adjunk a vidéknek, és esélyt adjuk a gazdáknak - amit önök beterjesztettek földtörvény címén, az erre nem alkalmas. A vidék érdekében - ha az valóban fontos önöknek - támogatniuk kell az LMP javaslatait: valódi ökoszociális földreformra van szükség a kis és közepes családi gazdaságok földhöz juttatása érdekében; a maximális birtokméretet szigorúan minden érdekeltséget beszámítva kell meghatározni; megfelelő átmeneti idővel, de felül kell vizsgálni az elfogadott földtörvénynek és az új birtokmaximumoknak nem megfelelő bérleti szerződéseket; és a termőföld sorsáról való döntésbe be kell vonni a helyi gazdálkodókat, és támogatni kell a közösségi földtulajdon különböző formáit. Az európai agrártámogatások és fejlesztési források felhasználását a helyben élő családi gazdaságok javára, a szövetkezések támogatására kell fókuszálni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Támogassák ezeket a javaslatokat, vagy álljanak oda a választóik elé (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), vallják be, hogy becsapták őket; ez még mindig tisztességesebb, mint az, amit eddig csináltak.
Köszönöm a szót. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť