SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Először is köszönöm szépen a téma felvetését. Én az előző ciklusban itt voltam a parlamentben, ön is, és nemhogy ezt a témát, hanem általában a családról szóló témát is felvetni szinte lehetetlenség volt, hiszen az akkori többség, a szocialista-szabad demokrata többség egyszerűen nem engedte, nem foglalkozott vele, sőt arról beszélt, hogy mindaz, aki ilyen témát felvet, az elmaradott, ósdi nézeteket vall ahelyett, hogy közös gondolkodást folytatnánk erről a témáról.
Tény és valós - és nagyon helyes -, hogy az elmúlt évtizedben fokozatosan csökkent Magyarországon - egyébként a témához kapcsolódóan mondom ezt - az abortuszok száma, ami, azt gondolom, mindannyiunk érdeke és öröme. De ennek ellenére Közép-Kelet-Európában katasztrofális helyen állunk még most is, annak ellenére, hogy az elmúlt két év során több mint hétezer magzatot sikerült megmenteni, hétezer magzatnak adtak pluszban életet azok az édesanyák, akik vállalták a nehézségeket, és vállalták az örömöket, szépségeket is.
De mindezek mellett azért azt el kell mondanom, hogy ez nem csak anyagi kérdés, hiszen olyan államoknál van sokkal jobb statisztikai adat, mint Szlovákia vagy Csehország, amelyekhez közel hasonlóan élünk, és például Svédországban jóval magasabb az abortuszok száma.
(13.30)
Éppen ezért, tisztelt képviselő úr, az ön felvetésére néhány gondolatot hadd mondjak el, hogy milyen lépéseket tett meg a kormány, illetve tervez megtenni annak érdekében, hogy az ön által felvetett kérdés is megoldódjék, vagy valamilyen módon kezeljük.
Először is a felelős szülői gondoskodás és gondolkodás talán az egyik legfontosabb, az egyik legmélyrehatóbb feladat itt az elkövetkezendő időszakban, mert amit ön említett, azt a büntető törvénykönyv szerint, azt gondolom, nagyon nehéz szankcionálni. De hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ki hogyan vállaljon gyermeket, ki hogyan vállaljon családalapítást, milyen mértékben készüljön föl erre, ott nagyon fontos, és nem véletlenül indítottunk az Új Széchenyi-terven keresztül hatalmas nagy pályázatot 7 milliárd forint értékben a fiataloknak a családi életre való felkészítése és a gyermekvállalás érdekében. De ugyanilyen fontos a családi életre való felkészítés az oktatásban, nevelésben is, hiszen enélkül valóban nagyon súlyos élethelyzetek alakulhatnak ki, aminek a következménye sajnos később, még kisgyermekkorban vagy akár felnőttkorban is még tapasztalható.
A másik, ami mindenképp fontos terület - és ebben az önök segítségét is kérjük -, azoknak az orvosoknak a segítsége, akik várandós édesanyákkal foglalkoznak, vagy pedig a körülöttük dolgozó védőnőknek, hiszen sokszor az is segítés, hogy milyen módon szólítják meg az édesanyákat. Nekem nem egy munkatársam jelezte azt, hogy elmentek az első várandósvizsgálatra, és az volt az első kérdés, hogy megtartja-e a gyermeket, megtartja-e a magzatot. Amíg ez a szemlélet nem szűnik meg Magyarországon, nagyon nehéz lehet a küzdelem és nehéz lesz a küzdelem, hogy az a rossz arány, amiről beszéltünk, csökkenjen, a másik oldalról pedig az egész szemlélet megváltozzon ebben a kérdésben.
Mindenesetre néhány dolgot azért még hadd soroljak fel önnek, hogy mit tett meg ez a kormány; egyébként nemcsak mi, hanem azt hiszem, a társadalomnak egy nagyon jelentős része, mindazok a civil szervezetek, akik ezt a kérdést komolyan veszik, és egyházi szervezetek egyaránt. Egyrészt a magzati élet védelmében az örökbefogadás érdekében tett intézkedések, illetve kampányok sikerrel jártak, igenis van eredmény, és nagyon fontos, hogy ezzel felhívtuk a társadalom figyelmét egy egészen más megoldásra.
A múlt héten tartottunk egy olyan konferenciát, amit nagyon nagy érdeklődés követett. Sokan voltak, telt ház volt itt a Felsőházi teremben, és azt kell mondani, hogy civil szervezetek sokasága jelentkezett, és maradt is ki sajnos, mert annyian jelentkeztek, és támogatják azt a gondolkodást, amiről beszélünk.
Ugyanígy üzenete a kormánynak az, hogy amikor visszaállítottuk a családi adókedvezményt, amit egyébként a szocialisták elvettek, megszüntettek - az egy- és kétgyerekeseknél teljesen megszüntették, a három- és többgyerekeseknél csökkentették -, amikor ezt visszaállítottuk, akkor visszaállítottuk azt a lehetőséget is, hogy már a magzati korban, 12 hetes kor után is ez a családi adókedvezmény figyelembe vehető, igénybe vehető, és ez nagyon fontos üzenet, és szükséges. Éppen ezért azt gondolom, hogy azok a törekvések, amelyeket ön elmondott - és kérem is a konkrét javaslatait -, beépülhetnek abba a gondolkodásba, ami szükséges az egész magyar társadalomnak, és szükséges egyébként, hogy ez az összefogás, ami elindult (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) ennek érdekében, megvalósuljon az országban.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť