SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen a hozzászólását, már csak azért is, mert szerintem itt a Házban kevesen vannak olyanok, akik nem ismerik el az ön szaktekintélyét, tudását ezen a területen, és azt a sok-sok, az idősek érdekében elhangzott hozzászólását is köszönöm, amelyekkel mindig felhívja a jogszabályalkotók és mindenki másnak a figyelmét ennek a témának a fontosságára.
Tisztelt Országgyűlés! Az idősek világnapja alkalmával néhány gondolatot hadd mondjak el önöknek. Először is mit és hogyan mond egy kormány, illetve mit tesz ebben a kérdésben, felismeri-e azokat a szükséges intézkedéseket, amelyek a nyugdíjrendszer átalakításához, rövid és hosszú távú fenntartásához szükségesek. Azt hiszem, itt lehet kézen fogni azt a különbözőséget, amely az elmúlt évekre - amelyekre ön is utalt - és a mostani kormányra jellemző és bemutatható.
(14.00)
Azt hiszem, nem kell túlzottan sokáig taglalni azt a kérdést, hogy amikor az előző kormány, a szocialisták behozták a kötelező magánnyugdíjpénztárat ismét a köztudatba, akkor egyértelműen a céljuk az egyéni üzleti érdekek kiszolgálása volt, és ezzel a lépésükkel egyébként veszélyeztették a nyugdíjak kifizetését. Azért azt szeretném hangsúlyozni, hogy nemcsak egy üzleti érdek kihasználása vagy kiszolgálása volt, hanem veszélyeztették is a nyugdíjak kifizetését.
De ugyanilyen fontos és szükséges volt, amit ők is mondtak szóban. Szóban hangoztatták, hogy akár a korai nyugdíjak, akár pedig a rokkantnyugdíjrendszer átalakítása mennyire fontos, hogy a nyugdíjak értékállósága megmaradhasson, a későbbiekben a fenntarthatósága megmaradhasson, szóban ezt sokszor elmondták; tettek nem követték. Mi megtettük ezeket a lépéseket, még ha sokszor nehéz is volt, és nehéz döntéseket kellett hozni. De mi történt? Továbbra is ők azok, akik támadják ezeket a lépéseket ahelyett, hogy elismernék, hogy ezeket nekik is meg kellett volna tenni.
A harmadik, ami szerintem nagyon fontos ezen a területen: ha hiba csúszik a munkába, hogyha hibát vétünk, márpedig vétettünk is az elmúlt években, és ezt felismerjük, akkor egyrészt szerintem az alapvető kérdés az, hogy bocsánatot tudunk-e kérni. Ilyen történt most a rokkantnyugdíjasok egy részének az életében. Az egy más kérdés, hogy a szocialisták szóvivője mit mondott. Több százezer embert kezdett el riogatni, miközben 15 ezer ember életéről volt szó. Ennek ellenére azt gondolom, ez is hiba volt, elnézést kell kérnünk, ezen a napon is még ezt el tudom mondani, és mindenképp fontos viszont, hogy korrigáljuk ezt… (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť