TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialisták szívesen beszélnek 2014-ről. Én azért figyelmeztetném őket, és inkább a 2002-2010 közötti időszakra szeretnék visszamenni. Beszédében, felszólalásában egyetlen konkrétum nem hangzott el. Ha megengedi, én mondanék néhányat, amely az önkormányzatokkal kapcsolatos, és az önök kormányzása alatt keletkezett. (Simon Gábor: 2014-ben kevés lesz!)
Teljesen természetes volt az önök számára, hogy évről évre növelték az önkormányzati működési hiányt, ezáltal rákényszerítették az önkormányzatokat a hitelfelvételre, az eladósodásra. Az önök kormányzása alatt, 2002-2010 között az önkormányzati szektor adósságállománya a hatszorosára növekedett, 1247 milliárd forintra.
De nem kivétel ez alól az ön városa, Szeged sem, aminek a gazdálkodásáért ön felel. 2006-ban 14 milliárd volt Szeged hitelállománya, 2010-ben, a négyéves szocialista kormányzás második felére ez az összeg 24 milliárd forint. (Moraj és folyamatos közbeszólások a szocialisták padsoraiból.) Hogyha a szocialisták olyan jól csinálták a kormányzást (Az elnök csenget.), és ennyire szerették az önkormányzatokat, akkor az önök városa sem adósodott volna így el. (Dr. Józsa István: Az fejlesztési hitel volt!)
Sajnos, semmilyen szabályozást nem vezettek be önök az önkormányzati kötelezettségvállalásokra; koncepciótlan fejlesztéspolitikát vittek véghez, ahol egyszerűen nem számított, hogy milyen célra és mennyiből valósítanak meg (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Fejlesztésről hallottál?) egy-egy fejlesztést. Egyetlenegy dolog számított, hogy van-e az adott önkormányzatnak politikai lobbiereje vagy nincsen. Önök politikai érdekből végezték a fejlesztéseket is. (Közbeszólás a kormányzó pártok padsoraiból: Úgy van!) Ezért érthetetlen, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül kéri ön számon a jelenlegi kormányt azért, amit lényegében önök okoztak az önkormányzati szektorban.
Mondanék néhány dolgot, mit tett ez a kormány két év alatt! Például a megyei önkormányzati rendszerben, amit önök a totális csőd szélére vittek (Közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között: Olyan már nincs! - Telitalálat! - Ez egy jó példa!), lényegében 2010-ben már néhány megyei önkormányzat működésképtelenné vált. Ha tetszik önöknek, ha nem, ha mosolyognak rajta, ha nem, az önkormányzati rendszer konszolidálásával,. a megyei önkormányzati rendszer konszolidálásával helyére kerültek a dolgok.
(13.20)
A megyei önkormányzatok új feladatot kaptak, és a megyei és a területi fejlesztéspolitikában fognak majd nagyobb célokat elérni az önök fejlesztéspolitikája helyett. (Simon Gábor: Hát ez gyenge volt!)
Ez idő alatt az önkormányzati szektor adósságállománya 2010-ről 2011. évre - bármilyen hihetetlen - több mint százmilliárd forinttal csökkent. (Nyakó István: Ez tényleg hihetetlen!)
Az új kormány beterjesztette és az Országgyűlés elfogadta az új önkormányzati törvényt 2011 decemberében (Simon Gábor: A szavad elakad!), amelyben minden alapjog megmaradt az önkormányzatok számára. Így saját vagyonuk van, saját költségvetésük van, saját maguk alkotnak rendeletet, saját maguk hoznak határozatot. A választópolgárok képviselő-testületet és polgármestert közvetlenül választanak. Ugyanúgy megmaradt az önkormányzatok társulási joga és az adóbeszedési joga is.
Az önkormányzat és az állam között egy új feladatmegosztás jött létre: az állam a jövőben - különösen az oktatás és az egészségügy területén - sokkal nagyobb feladatot és ezzel együtt a finanszírozást is vállalja. Ami az önkormányzatokat a fizetésképtelenség határára vitte, lényegében azt a feladatot most az állam fogja átvállalni, szervezni, és a finanszírozását is elvégezni. Ezzel az önkormányzatiság, az önkormányzatok önállósága lényegében nem csorbult, hiszen a döntések most is helyben fognak keletkezni, és a képviselő-testületek fogják meghozni ezeket a döntéseket.
Azt gondolom, az új finanszírozással egy teljesen átlátható, biztonságos önkormányzati rendszer jön létre Magyarországon, amelynek nem az a legfőbb gondja, hogy a számlákat hogyan tudja kifizetni, hanem az, hogy a lakosságot hogyan fogja kiszolgálni, a lakosság biztonságérzetét növelni, hiszen számunkra az önkormányzatiság nemzeti ügy, ahol a helyben élő lakosok számára a lehető legmagasabb színvonalon kell a közszolgáltatásokat megszervezni.
Tisztelt Képviselő Úr! Biztosíthatom önt arról, hogy az önkormányzati rendszer teljes átalakításával azokat a problémákat és gondokat, amelyeket okoztak önök az önkormányzati szektorban, azokat mi helyrehozzuk (Gúr Nándor: Két éve kormányoztok…), amit a szocialisták elrontottak, azt a Fidesz helyre fogja hozni. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Látszik! - Moraj az MSZP padsoraiban.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť