VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Múlt héten Vona Gábor tisztelt meg bennünket az IMF-fel, a Valutaalappal kötendő szerződés ügyében egy napirend előtti hozzászólással, ma Balczó képviselő úr. Úgy látom, hogy ennek most szezonja van.
Csak, képviselő úr, egy kicsit még korán kezd el aggódni, ugyanis szeretném emlékeztetni arra, hogy Magyarország jelenleg semmiféle megállapodást nem kötött a Valutaalappal. Abban a fázisban, abban a szakaszban vagyunk, amikor egy előkészítő megbeszélés van, és elég világosan elmondtuk, hogy mely feltételekből vagyunk hajlandók engedni és melyekből nem, ezeket a képviselő úr is ismeri.
Hadd tájékoztassam a parlament tisztelt tagjait arról, hogy ma délelőtt a parlament gazdasági bizottságában a kormány képviseletében személyesen tájékoztattam a bizottság tagjait arról, hogy a magyar kormány eddig milyen tárgyalási pozíciót vitt, mely ügyekben tájékoztatta a Valutaalapot arról, hogy nem hajlandó engedni, és melyek azok a kérdések, ahol éppen az ország józan, reális érdeke miatt is szükségét is látjuk annak, hogy további egyeztetésekre kerüljön sor.
Tisztelt képviselő úr, amint azt bizonyára ön is tudja, a 2008-as, Valutaalappal kötött megállapodás ügyében jelenleg a gazdasági bizottság folytat különböző meghallgatásokat. Mi elmondtuk erről a megállapodásról, hogy egy rossz megállapodásnak tekintjük, nem tartjuk semmilyen tekintetben sem irányadónak a mostani megállapodás előkészítő szakaszában, sőt azt mondtuk el, hogy mely pontokban nem tartjuk semmiképpen sem elfogadhatónak azt a megállapodást, amit 2008-ban az akkori kormány kötött.
(13.50)
Az egyik ilyen kérdés, amit ön is mondott, hogy milyen mértékben lehet a lakosságra, a gazdaság szereplőire vagy másokra hárítani különféle terheket. Világossá tettük, hogy nem vagyunk hajlandók olyanféle megoldást alkalmazni, ami a nyugdíjak egyhavi elvételével, a közszférában dolgozók jövedelmének egyhavi csökkentésével vagy éppen az ingatlanadóval járna. Képviselő úr, azt gondolom, hogy amikor ön is kifejtette az álláspontját, egyetértett azzal, hogy ha bármilyen megállapodás is lesz, akkor ennek a megállapodásnak ezek nem lehetnek a feltételei.
Szeretném azt is tisztázni, képviselő úr, hogy az a 2008-as parlamenti szavazás, amire hivatkozott, miről szól, ugyanis ön csak az egyik felét mondja el annak, ami akkor történt, a másik feléről pedig mélyen hallgat. Nemcsak arról döntöttünk akkor, hogy milyen jellegű költségvetési forrásokat biztosít a magyar költségvetés a bankok feltőkésítésére, hanem arról is döntöttünk, hogy a felelősségteljesebb költségvetési gazdálkodás érdekében milyen pontokat fogadunk el. Emlékezzen rá, a Költségvetési Tanács ügyéről van szó, éppen ebben az időben tárgyaltunk arról - és ezt is tartalmazza ez a dokumentum -, hogy pontosan a felelőtlen költségvetési gazdálkodás miatt melyik intézményi szereplő lehet az, aki megpróbálja a maga eszközeivel korlátozni azt, hogy egy kormány felelőtlen módon adósodjon el, és minden határ fölött növelje a költségvetés hiányát. Ez is hozzátartozik az igazsághoz.
Tisztelt Képviselő Úr! Bizonyára önt már tájékoztatta Volner képviselő úr vagy Lenhardt Balázs képviselő úr, hiszen ott ültek a gazdasági bizottság ülésén, hogy a magyar kormány a júliusi tárgyalásokat lezáró első szakasz után mely pontokat tartotta olyannak, amelyekben a tárgyalások tovább folytathatók a Valutaalappal és az Európai Bizottsággal. Ebben tájékoztattuk a partnereinket arról, hogy a közszféra mértékének a csökkentése, az európai uniós projektek finanszírozásának a felülvizsgálata, a gazdaság fehérítése, a hatékonyabb adóbeszedés területe, a szociális támogatások célzottabb felhasználása, a hatékonyabb bérszabályozás, valamint az áfa területe az, amelyben lehetőséget látunk további megbeszélésekre. Ha képviselő úr kívánja, én ezeket önnel külön-külön is szívesen átbeszélem, de talán egyet tud velem érteni abban, hogy Magyarországon - összevetve akár a környező országokkal, akár más országokkal - a közszféra mérete még mindig jelentős. S talán abban is egyetért velem, hogy még mindig vannak olyan élethelyzetek, amikor a szociális támogatásokat valaki oly mértékben veszi igénybe, hogy az jóval meghaladja akár egy közfoglalkoztatásban részt vevő, akár pedig egy magángazdaságban minimálbéren részt vevő embernek a jövedelmét. Ezek tehát olyan kérdések, amelyeket a Valutaalaptól függetlenül is szükséges a magyar kormánynak áttekintenie és felülvizsgálnia.
Én tehát azt kérem képviselő úrtól és a Jobbik frakciójától is, hogy kövesse nagy figyelemmel ezeket a tárgyalásokat, figyeljen arra, hogy a magyar kormány mely kérdésekben fejtette ki világosan az álláspontját, és mely kérdésekben mondta azt, hogy nem hajlandó engedni, és ha majd a megállapodások megkötése előtt úgy látja, hogy szükség van további figyelmeztetésre, akkor haladéktalanul keressen meg bennünket, és figyelmeztessen arra, hogy mely pontokban nem szabad engedni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť