DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Igen, Szolnok városa számíthat a kormány közreműködésére a szolnoki ipari park fejlesztésében.
Az ön által is említett beruházás hosszú távú sikere érdekében folyamatosan együttműködtünk és együttműködünk a kínai befektetővel, aki valóban megerősítette, hogy e nagyszabású projekt Magyarországon és Szolnokon valósul meg.
A citromsavgyártás-beruházás célja egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsav-előállító üzem létrehozása a szolnoki ipari parkban, amelynek üzembe állítását a beruházó 2013. szeptember 30-áig kívánja és ígéri megvalósítani.
Az előzetes kalkulációk szerint az üzemben mintegy 440-450 új munkahely létesül közvetlenül, míg a közvetett munkahelyteremtő képességét a tervek további 300-400 főben, illetve lévén, hogy mezőgazdasági termelésről is szó van, családban állapították meg.
A beruházás a nemzetgazdaság működőképességének javítását szolgálja. A térségben új munkahelyeket teremt, egyrészt közvetlenül maga a citromsavgyár, másrészt közvetetten, mint említettem, a kukoricatermelők mint beszállítók révén.
A szolnoki ipari parkban létrehozásra kerülő citromsavgyár beruházási projekt megvalósításáról szóló 1366/2012. számú kormányhatározat 1. pontja értelmében a kormány egyetértett azzal, hogy a magyar állam tulajdonrészt szerezzen a BBCA Szolnok Biokémiai Zártkörűen Működő Részvénytársaságban a beruházás állami kontrollja és a szükséges állami önrész biztosítása érdekében.
A kormány a beruházás érdekében és az üzleti szempontokat is figyelembe véve a Magyar Fejlesztési Bank útján maximum 2,5 milliárd forint összegben állapította meg az állami tulajdonrész megszerzésére fordítható összeget. Azt, hogy ezen belül az összegen belül az állami szerepvállalás tényleges mértéke és módja mennyi és milyen lesz, a további megvalósíthatósági tanulmányok és elemzések alapján fogjuk meghatározni.
Összességében tehát Szolnok városa számíthat a kormány segítségére, amely eddig is konkrét intézkedésekben öltött testet. Kérem, hogy válaszomat szíveskedjen elfogadni.
Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť