ORBÁN VIKTOR

Full text search

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Megtanultam az elmúlt 22 évben, tisztelt képviselőtársam, mióta parlamenti képviselő vagyok, hogy az ismétlés sosem árt, ezért most ismét elmondom azt, amit elmondtam a parlament megnyitó ülésén.
Mielőtt ezt megtenném, szeretném emlékeztetni arra, hogy a “hazazavarták” kifejezés barátságtalan, méltánytalan és célszerűtlen. 2010 őszén senki sem zavarta el az IMF-et, egy korábbi együttműködési megállapodás szerint 2010 októberében lejárt a megállapodás az IMF-fel, és mi nem újítottuk meg. Ez azt jelenti, hogy ők hazamentek, mi meg maradtunk. (Zaj az MSZP padsoraiban.)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ami azt a kérdést illeti, hogy meglepték-e a kormányt az IMF feltételei, a válasz az, hogy nem, mert az IMF általában megszorításokat szab föltételül, ezt látjuk Görögországban, Portugáliában és más országokban is.
2008-ban is így történt ez. Szerintem akkor egy rossz megállapodást kötött az akkori szocialista kormány, mert gondolkodás nélkül elfogadta a súlyos föltételeket, és megszorításokat vezetett be. Elvettek egyhavi nyugdíjat, egyhavi fizetést, megnyirbálták a családtámogatást, lerövidítették a gyest és a gyedet. (Szűcs Erika: A gyed nem volt lerövidítve, az két év.) 2010-ben mi is csak ilyen megállapodást tudtunk volna kötni az IMF-fel. De mi nem akartunk ilyen megállapodást kötni 2010-ben, ezért nem is kötöttünk ilyen megállapodást, hanem egy másfajta gazdaságpolitikát valósítottunk meg.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Jó megállapodásra most is készen állunk, olyanra, amely előreviszi az országot és nem visszahúzza, amely méltányos tehermegosztást tesz lehetővé, nem pedig az emberekre hárítja a válság terheit. Ezért nyugdíjcsökkentésről, családtámogatás csökkentéséről és a munkát terhelő adók emeléséről szó sem lehet.
Ugyanakkor megállapodásra törekszünk, sokat segítene Magyarországon egy jó megállapodás, könnyebben juthatnánk előre 2013-ban. Bízom benne, hogy sikerülni fog, és az ország számára képesek leszünk egy kedvező megállapodást tető alá hozni.
Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť