RUBI GERGELY

Full text search

RUBI GERGELY
RUBI GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! 2012. augusztus 25-ére még sokáig emlékezni fognak a csókakői lakosok, hiszen ezen a napon több száz rendőr szállta meg és nyilvánította műveleti területté az alig 1300 lakosú települést, rettegést és felháborodottságot kiváltva a helyi lakosokból. Az idősebbek arról beszéltek, hogy utoljára a második világháborúban láttak ilyen erejű fegyveres felvonulást a településen, ahová a rendőrség csak lakcímkártya felmutatásával engedte be a helyieket, és a nem csókakói lakosoknál pedig minden esetben a rendőrök önkényesen döntötték el, hogy kik mehetnek be a településre. Az akció, államtitkár úr, csak arra volt jó, hogy riadalmat és megbotránkozást váltson ki a tisztességes magyar lakosokból; ez egyébként a garázdaság.
Az intézkedésre a rendőrség szerint azért volt szükség, mert bűncselekményt szerettek volna megelőzni Csókakőn, információik szerint ugyanis az Új Magyar Gárda készült ott avatásra. Ám az akció kudarcba fulladt, a rendőrség is elismerte, hogy a településen semmiféle bűncselekmény nem történt, tehát indokolatlanul és értelmetlenül korlátozták a polgárok szabad mozgáshoz való jogait.
Mint azt bizonyára ön is tudja, az alapvető jogok biztosa is vizsgálja a Csókakőn végrehajtott rendőri intézkedést. Ez viszont nem elég! Ki kell vizsgálni azt is, hogy a rendőrség törvényt sértett-e, amikor Csókakőt műveleti területté nyilvánította. Ez azért aggályos, mert műveleti területté tudomásom szerint csak a honvédség vezérkara nyilváníthat bármilyen területet.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény szerint műveleti terület az a földrajzi terület és a felette lévő légtér, ahol szemben álló felek konkrét fegyveres cselekményei valósulnak meg vagy ennek veszélye fennáll, illetve a szemben álló felek fegyveres összeütközése miatt veszélyeztetett terület. Márpedig ilyen veszély nem fenyegette Csókakőt és máshol sem szerencsére az elmúlt években Magyarországot. Ennek ellenére a műveleti területté nyilvánítás gyakorlata sajnálatos módon már évekkel korábban meghonosodott. Úgy látszik, önök visszatértek a Gergényi Péter által bevezetett gyakorlathoz, amikor is rendszeresen műveleti területté nyilvánítottak olyan városrészeket, ahol a hatalomnak úgymond kényelmetlen demonstrációkra kerülhetett volna sor.
Tisztelt Államtitkár Úr! Akár kényelmetlen önnek, akár nem, felmerül a gyanú, hogy Simon László korábbi Fejér megyei rendőrkapitány, az országos rendőrfőkapitány, továbbá önök is mint a Belügyminisztérium vezetői felelősek abban, hogy egy jogsértő rendőri döntés eredményeképpen ilyen állapotok alakulhattak ki.
Ezért kérdezném önt: meddig kíván még élni a rendőrség a törvényellenesen műveleti területté nyilvánítás gyakorlatával? Indult-e belső vizsgálat a felelősök felkutatására? Végeztek-e már számításokat arra, hogy hány milliárd forintjába került az adófizetőknek a csókakői és a korábban végrehajtott indokolatlan és értelmetlen rendőri akciók?
A válaszát várom, köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť