SEBESTYÉN LÁSZLÓ

Full text search

SEBESTYÉN LÁSZLÓ
SEBESTYÉN LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A távfűtéses lakások távhődíjának elszámolásával kapcsolatban több reklamáló fogyasztó keresett meg Miskolcon, de a probléma országosnak tekinthető, ezért kérem a súlyának megfelelően kezelni. A panellakások felújítása a ház szigetelésén, a nyílásszárók cseréjén kívül tartalmazta a fűtés korszerűsítését is, az úgynevezett költségmegosztók felszerelésével együtt. A panelprogram költségeit a lakók nagy nehezen kifizették, bízva a fűtésszámláik csökkenésében. A felújítási munkálatok végeztével viszont néhány helyen azt tapasztalták, hogy jelentős mértékben nőtt a távhőszámlák végösszege. Botrányos, hogy a távfűtéses lakásokban lakóknak esetenként irreálisan magas fűtésszámlák érkeznek, amelyeket a lakóknak be kell fizetniük, azután esetleg pereskedhetnek.
Javasolom törvényileg vagy kormányrendeletben szabályozni egy adott légköbméterű lakás maximális távhődíját, vagy a hőszolgáltatók vizsgálják felül a lakóközösségek által megállapított költségmegosztási arányokat. Olyan rendszert kell kidolgoznunk, amely az igazságos, arányos hőmennyiséget számlázza, és kizár minden szubjektív elemet, amelyek a számlák végösszegét torzítanák. Az nem reális, hogy egy 36 négyzetméteres garzonlakás tulajdonosa, aki a ház szélén vagy a legalsó szinten helyezkedik el, többet fizessen egy lényegesen nagyobb lakás tulajdonosánál, akinek a lakása esetleg a ház közepén van. A távfűtéses panellakásokban lakóknak védelmet kell nyújtani, és igazságos fizetési rendszert kell felállítani, főleg a mai helyzetben, amikor a családok bevételének egy része a rezsiköltségek kifizetésére megy el.
A kérdésem: mivel tudjuk segíteni a lakók érdekeit és a távhőszolgáltató társaságok kintlévőségeinek csökkentését? Segítő válaszát várom. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(15.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť