HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány az elmúlt időszakban több olyan intézkedést is meghozott, amely segíti a látássérült emberek társadalmi integrációját. Ebből is látható, hogy felelősséget érzünk a látássérült emberek iránt, nem csak a fehér bot napján.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét 2012-ben 150 millió forinttal támogatta a kormány. A korábban kizárólag a mozgáskorlátozottak által igénybe vehető gépjárműszerzési és -átalakítási támogatást 2012 szeptemberétől a látássérült személyekre is kiterjesztettük. A minisztérium évente több millió forinttal támogatja a segítő kutyák képzését, 2012-ben több mint 18 millió forinttal.
A felnőtt korban megvakult emberek komplex rehabilitációját korábban kizárólag a Vakok Állami Intézete látta el, ma már hét regionális rehabilitációs központ is segíti ezt a munkát. 2011-ben a látássérültek elemi rehabilitációjára összesen 132 millió forint keretösszeggel írtunk ki pályázatot, ez 2012-ben több mint 142 millió forintra emelkedik.
Ötödik pontként: az Új Széchenyi-terv részeként nyílik lehetőség a szolgáltatások továbbfejlesztésére. A 2012. szeptember 30-tól 2015. március 31-éig tervezett programban 1,2 milliárd forint használható fel. Az Új Széchenyi-terv részeként egy másik pályázattal egy új, bentlakásos rehabilitációs intézmény létrehozására lesz lehetőség, erre 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre.
2012. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek elhelyezkedését segíti a 2012. január 1-jétől bevezetett rehabilitációs kártya. Ez teljes munkáltatói járulékmentességet biztosít a minimálbér kétszeresének 27 százalékáig.
És végül: 2012 első fél évében összességében közel 40 ezer megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatását több mint 16 milliárd forinttal támogatta a kormány.
Mindez mutatja, képviselő úr, hogy amit ön kérdésében sugall, az hamis.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť