DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném önt megnyugtatni, hogy mi elolvastuk a földtörvénytervezetet, és ajánlom, hogy ön is forgassa még jó néhány alkalommal, mert akkor megtalálja benne azokra a kérdésekre a választ, amelyeket megfogalmazott, hozzátéve azt, hogy némileg megelőlegezve a holnapi országgyűlési vitát. Holnap ugyanis megkezdődik a földtörvény parlamenti vitája.
Nekem és a kormánynak meggyőződése az, hogy ennek a ciklusnak az egyik legfontosabb jogszabályáról van szó, amely nemzeti kincsünkkel, a földdel kapcsolatos állásfoglalást is tartalmazza, és hosszú generációkra meghatározza a magyar föld jövőjét, beleértve a gazdatársadalom jövőjét is. (Zaj a Jobbik padsoraiban.)
Erre figyelemmel 1100 év óta első alkalommal az új földtörvénytervezet kijelenti azt, hogy a földpiac első számú szereplője, aki földet vásárolhat, az a magyar földműves. Nem jogi személy, nem külföldi jogi személy, nem spekuláns, nem befektető, a földműves a földpiac első számú szereplője. Egyúttal ez a törvény arra is garanciát tartalmaz, hogy a zsebszerződés nem léphet át a legalitás világába. Sem a külföldi, sem a belföldi zsebszerződés.
Ugyanis a földvásárlás kapcsán egy engedélyezési rendszert is tartalmaz a jogszabály, megjelenik a Nemzeti Földalap mint a földpiac aktív szereplője, és megjelenik a földbizottság is, amely véleményezési jogkörben fel tudja tárni azt, hogy van-e valamilyen mögöttes ügylet, javaslatot tud tenni, az engedélyezési rendszerben elővásárlási jogosultságok vannak, elő-haszonbérleti jogosultságok vannak, tehát ha csalárd ügylet a felszínre is kerülne, akkor is több lépésben azt meg lehet fogni.
Egyébként azt jól tudjuk, hogy zsebszerződés többféle van, azért is kell tehát olyan jogosítványokat adni mind a földbizottságnak, mind az állami szervezetnek, hogy meg tudja ezeket az ügyleteket fogni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ne lehessenek a zsebszerződésesek tényleges tulajdonosok. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť