DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Amit ön mond, képviselő úr, az valós, igazolt és aktuális volt két évvel ezelőtt, csak mostanra lejárt lemezzé vált. Hiszen azok a különböző intézkedések, amelyeket a Jobbik javasol, akár ön is most a felszólalásában, vagy amit korábban, sajtómegnyilvánulásaikban tettek, azokat körülbelül két évvel ezelőtt a kormányzat is meglépte. Csak önnek is be kell látnia, hogy nem lehet korlátlan ideig a végrehajtásokat szüneteltetni. Ettől függetlenül korlátok közé szorítani lehet, úgyhogy jobban örülnék, ha a Jobbiknak olyan javaslatai lennének, amelyek az egy lépésen túli lépéseken is gondolkodnának, az orruk hegyén túllátnának, és hosszú távú megoldásokat keresnének.
Amivel kezdte, képviselő úr: a gáz ára. Azért felhívnám a figyelmét arra a számsorra, hogy míg az előző kormányzati ciklus, a szocialista ciklus alatt 39 forintról 115 forintra emelkedett a gáz ára, 195 százalékkal emelkedett, addig nálunk vagy tizedszázalékos, vagy az infláció alatti emelkedés volt. Az áram ára az alatt az időszak alatt 90 százalékkal emelkedett, a vízé pedig 87 százalékkal, ehhez képest a mostani áremelkedések mind törtszámok, vagy pedig egypár százalék, amelyek pontosan az infláció alatt maradnak, és mint azt talán ön is tudja, az idén is a lakosság 94 százaléka számára nem fog nőni a gáz ára, nem fog nőni az energia ára. Mint arról a hétvégén is hallhattak beszámolót, pontosan azért, hogy ezt a 94 százalékot megvédjük, ezért lesz egy olyasfajta elképzelés, hogy az átlagfogyasztás két és félszeresénél többet fogyasztóknál jelentkezzen az árnövekedés, és az az alatt fogyasztóknál nem. Sőt, a legkisebb fogyasztóknál így akár árcsökkenésre is - nem nagy, körülbelül egyszázalékos, de árcsökkenésre is - lehet számítani. Pontosan azért, hogy a szociálisan legrászorultabb helyzetben levőkön tudjunk segíteni az energiaárakkal.
De a lakáshitelek terén nem mondhatja, képviselő úr, hogy tétlen volt ez a kormány. Emlékezzen, ön csak legalább három csomagot tud talán felidézni fejből is, amelyekkel próbáltunk segíteni. Az első, amikor még a bankoknak kötelezően bevezettük a deviza-középárfolyamot, amikor az adósoknak ingyenes lehetőséget biztosítottunk évente az előtörlesztésre, amikor díjmentessé tettük a futamidő öt évvel történő meghosszabbítását. Ezek mind-mind az első csomagban voltak. Aztán jött a végtörlesztés lehetősége. Ön azt mondja, hogy ez túl kevés; képviselő úr, nem azt mondom, hogy ez nem lehetne több, de azért igencsak jelentős. Az adósok majdnem egynegyedének sikerült élni a végtörlesztéssel.
Összesen 169 256 honfitársunk szabadult meg az adósságcsapdából, összesen - tehát itt óriási, milliárdos összegekről van szó nyilvánvalóan - 400 milliárd forintot spóroltak csak azon, hogy miként fizethették vissza, nem az eredeti, hanem a rögzített végtörlesztési árfolyamon fizethették vissza a különböző hiteleiket, így 984 milliárd forint volt az, amitől összességében megszabadultak ezek az adósok. Ha ezt elosztja, tisztelt képviselő úr, akkor jól láthatja, hogy körülbelül ötmillió forint fölötti összeget kap mint átlagos visszafizetett végtörlesztést. Tehát nem tíz-, húsz-, harmincmillió forintokat, hanem körülbelül 5 millió forintot vett föl valaki egy 10-12 millió forintos lakáshoz, hogy ezt meg tudja vásárolni. Ez nem a legtehetősebb emberek közé tartozó csoportra utal, hanem itt arról van szó, hogy az átlagfizetésből élők próbáltak így valamelyest javítani a lakáskörülményeiken.
De az árfolyamgát esetében is, ha még csak az első hónapok adatait nézzük, akkor is 48 ezer ember igényelte augusztus 31-éig, ez 478 milliárd forintnyi hitel, a jogosultak 15 százaléka már úgy folyamodott az árfolyamgáthoz, hogy ez csak nyári adat, és nyilvánvalóan itt a határidő vége felé fognak többen élni ezzel. Ezzel havi félmilliárd forintot spórolunk meg ezeknek az embereknek.
De jött a harmadik kör is: árfolyamgáttal, limitált árverezéssel, Nemzeti Eszközkezelővel és otthonvédelmi támogatásokkal, és a limitált árverezés pontosan arra jó, tisztelt képviselő úr (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), hogy ugyan ne álljon meg a végrehajtások folyamata, hiszen ön is tudja, hogy milyen igazságtalan, ha egyvalaki nem fizet egy társasházban, az egész társasháznak ezért ne kapcsolják ki a közműszolgáltatásait. (Az elnök ismét csenget.) De a buldózerek, tisztelt képviselő úr, nem a parlamentben, nem a törvényalkotásban, hanem az ócsai lakóparkban fognak elindulni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť