Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A napokban beköszöntött a fűtési szezon eleje, számos nehéz helyzetben lévő, nehéz körülmények között élő család most szembesül azzal igazán, hogy ezen társadalmi és szociális összeomlás közepette, amely Magyarországot éri, még az is előfordulhat, hogy a téli időszak végét fűtés nélkül kell hogy megéljék.
A tavalyi év hasonló időszaka óta nemhogy nem csökkent a nyomorgók száma, hanem élesen emelkedett, tavaly októberre mintegy 144 ezer család fizetési elmaradása nyúlt túl a 90 napon, mára tízezrekkel növekedett ez a létszám. Ezt fejeli meg a sárga csekkek tengere és a közszolgáltatásokat nyújtó, azokat részben kiprivatizáló magáncégeknek az adott esetben előforduló könyörtelensége, ami az ügyfeleket illeti. Látni kell azt is, hogy mára a közüzemi elmaradással bírók óriási csoportja is túlzás nélkül milliós nagyságrendű, összességében pedig kimondható, hogy a kabinet nem volt képes betartani saját ígéretét, nem nyújtott minden önhibáján kívül bajba jutott károsultnak, hitelkárosultnak érzékelhető segítséget. Ezzel szemben arcátlan módon a jelen társadalmi és - még egyszer mondom - szociális összeomlás, kataklizma szélén újabb megszorításokról hallani, melyek értelmében a saját pénzünk felvétele, átutalása, de még a számlák rendezése is adózik, legyen szó tranzakciós díjról, legyen szó ATM-adóról, teljesen mindegy, hogy hogyan nevezik, ezeket közvetlenül vagy közvetve a családok, az állampolgárok, az ügyfelek fizetik meg.
Szeretném azt kérni, hogy konstruktív lehessen ez az adok-kapok, ami itt szóban a következőkben előfordul, ne beszéljenek nekünk arról, hogy majd Ócsára kerülnek a hitelkárosultak, és majd ott menedéket nyújtanak számukra, mert ez nem igaz, mert egy éve húzódik ez a fejlesztés. Ne beszéljenek nekünk Nemzeti Eszközkezelőről, amely nyár közepéig nyolc ingatlant mentett meg, és igaz, hogy most még 500-at felajánlottak neki, de aláírt szerződések nincsenek, és 8 ezer családnak ígértek segítséget erre az évre, és ennek a 8 ezer családnak semmit nem adtak. Ne beszéljenek nekünk árfolyamgátról, ami bár néha levegőhöz juttathatja a hitelkárosultakat, de a hitel alapkamatával való játszadozás által a későbbiekben ezt kamatostul fizettetik vissza velük; és ne beszéljenek nekünk a végtörlesztésről sem, aminek nagyon örülünk, hogy pár szerencsésebb és tehetősebb család szabadul, de pontosan a kormányzati képviselőktől idézve elmondhatjuk, hogy ezzel a tartozástömegnek csak az ötöde tűnt el, a károsultaknak a hatoda szabadult. El kell mondanunk azt is, hogy nagyon sokan forinthitelekbe kényszerültek, nagyon sokan teljesen ki kellett hogy ürítsék a családi kasszát.
Tehát Magyarországon egy társadalmi, szociális összeomlás közepette adódik a kérdés, hogy a széles tömegeknek, akiknek senki nem segített, milyen segítő kezet nyújtana a kormány. Ha pedig nem képes erre, miért nem látja be, hogy a helyzet rendezéséig szükség lenne egy teljes körű kilakoltatási és végrehajtási moratóriumra, mégpedig egy olyanra, ami alatt nem szaporodhatnak föl a tartozások, a banki praktikákat betiltják, és végre valaki segítő kezet nyújt a nélkülözőknek.
Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť