VARGA ZOLTÁN

Full text search

VARGA ZOLTÁN
VARGA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ajánlás 1. és 3. pontjához szeretnék hozzászólni. Megkísérlem még egyszer indokaimat elmondani itt a plenáris ülésen. A bizottsági ülésen már ezt megtettem, ahol a kormánypárti többség és a minisztérium képviselője ugyan nem támogatta ezt a két ajánlási pontot, de azért a plenáris ülésen is még egyszer megkísérlem befolyásolni önöket és nyilvánvalóan államtitkár urat.
Miről is szól ez a módosító javaslat? Az egyik módosító javaslat a miniszter úrnak, tehát az önkormányzatokért felelős miniszternek a hatáskörét csökkentené. Szeretném önöket figyelmeztetni arra, hogy az elmúlt ülésen pontosan az Áder János köztársasági elnök úr által visszaküldött egyik törvényjavaslat kapcsán már ez megtörtént. Tehát szeretném figyelmeztetni államtitkár urat is, nem biztos, hogy ugyanabba a hibába kellene esni, hiszen teljesen egyértelmű, és az indoklásban le is írtuk, hogy a közigazgatási határozatok törvényességi bírósági ellenőrzésének szabályozásánál alkotmányos követelmény, hogy a bíróság a perbe vitt jogokat és kötelezettségeket az alkotmány idevonatkozó passzusában meghatározott feltételeknek megfelelő szempontból elbírálhassa, ezért a közigazgatási döntési jogkört szabályozó szabálynak megfelelő szempontot vagy mércét kell tartalmaznia. Ez a jogszabály nem tartalmazza ezt a mércét, éppen ezért a bíróság a miniszternek az ilyen típusú döntését nem fogja tudni vizsgálni. Tehát szeretnénk fölhívni a figyelmét, hogy ez gondot és problémát okoz.
A másik ajánlási pont arról szól, és ebben tényleg nem nagyon értem, hogy miért ne lehetne egy kis rugalmasságot tanúsítani, mi csak arra hívtuk fel a figyelmet, hogy vannak olyan, ma már jól működő körjegyzőségek, amelyek föl fognak bomlani, ha a hatályos törvényt fogjuk vagy az előterjesztett törvényt fogjuk megszavazni. Itt arról van szó, mi azt kezdeményezzük ebben a módosító javaslatban, hogy a településsel nem határos településeknél ne egy, hanem két települést lehessen figyelembe venni. Azt gondolom, ez egy olyan módosító javaslat, amit érdemes lenne megfontolni, hiszen a jól működő, még egyszer hangsúlyozom, a jól működő körjegyzőségek tekintetében nem kellene ezeknek a hivataloknak gyakorlatilag fölbomlani, és egy új, közös hivatalt kialakítani.
Önök mindig arra hivatkoznak, hogy nem vagyunk bizonyos esetekben konstruktívak, nem adunk egy-egy törvényjavaslathoz módosító javaslatokat. Azt gondolom, mi meg azt nem tapasztaljuk, hogy azok a módosító javaslatok, amelyek mondjuk, szakmailag is, különösen a kis létszámú települések tekintetében még gazdaságosak is, hiszen, még egyszer mondom, egy jól működő, most jól működő rendszernek nem a szétverését és újjáalakítását jelentené. Érdemes lenne megfontolni, hogy ezeket a módosító javaslatokat a többség elfogadja. Nem tudom, hogy amikor önök mindig mondják, hogy a vidéki települések érdekeit kiemelten nézik, és kiemelten fontosnak tartják, akkor ezeket a módosító javaslatokat miért nem fogadják be, miért nem támogatják.
Szerettem volna megkísérelni még egyszer befolyásolni a Belügyminisztériumot és a kormánypárti többséget, remélem, hogy ez sikerrel járt.
Köszönöm szépen, elnök úr, a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť