ZAKÓ LÁSZLÓ

Full text search

ZAKÓ LÁSZLÓ
ZAKÓ LÁSZLÓ (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Én bátrabb vagyok, mint Göndör képviselőtársam, én többet szeretnék megtudni Tállai államtitkár úrtól, nevezetesen azt újra… Vagy bocsánat, az előterjesztőtől. Már megszoktam, hogy öntől kérdezek, és azt is megszoktam, hogy semmilyen érdemi választ nem kapok. (Tállai András: Olvasd vissza a jegyzőkönyvet! Egyetlenegyszer se kérdeztél tőlem!) Tehát Nagy Csaba képviselőtársamtól mint előterjesztőtől kérdezem (Tállai András: Egyetlenegyszer se tettél fel nekem kérdést!), hogy azokon a múlt heti általános vitán elhangzott semmitmondó érveken kívül mi magyarázza ezt az egész törvénymódosítást, mert az általános vita óta sem tudtuk megfejteni.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom már az általános vitában jelezte, hogy elutasítja a törvényjavaslatot, a részletes vitára bocsátást sem támogattuk. Ugyanakkor megnézve a három módosító javaslatot, azt kell mondani, hogy rajtunk ne múljék, tehát mi mind a hármat támogatjuk, abból a megfontolásból, hogy nem lehet olyan rossz előterjesztést benyújtani, hogy valami kicsikét ne lehetne rajta javítani.
Viszont megkérdőjelezem, hogy Zala megyében jártak-e az előterjesztők. Egy aprófalvas településszerkezetű megyéről van szó, ahol az ország legkisebb települése, Iborfia is ott található. A városokon kívül, amelyek közül vannak 1500 lelkes városok, a legnagyobb település a 3000 fős Gyenesdiás, a következő nagyközség Vonyarcvashegy, és az összes többi 2000 lélekszám alatti község.
Ezek közül a települések közül nagyon sokan olyan körjegyzőségekben dolgoztak hosszú évek óta, amelyek kiállták az idő próbáját, és az ott élők megelégedésére működtek, közös iskolabuszt tartottak fönn, közös intézményt tartottak fönn, és önök most erőszakos úton szét akarják választani, gondolom, azért, mert - ahogy múltkor is mondtam - egy járásba valószínűleg beragadhatott olyan zűrös település, amely nem fekszik be önöknek. Innentől kezdve, még egyszer mondom, értelmét veszíti a vita is.
Viszont az MSZP javaslatát, hogy lehessen olyan körjegyzőségeket is létrehozni, amelybe tartozó települések között két településnyi terület fekszik, támogatjuk, mert valóban a határközeliség, sőt hármashatár-közeliség, megyehatárok és a települések mérete, domborzati viszonyok mind indokolják azt, hogy ezt a javaslatot támogassuk.
Azzal, hogy az önkormányzati miniszter csak úgy indokolás nélkül vagy a törvény szerint legalábbis indokolás nélkül jóváhagyhassa ezeket a megtagadásokat, mi sem értünk egyet. A Lamperth Mónika-féle módosító javaslatot, lám, támogatjuk.
Borkai Zsolt képviselőtársunk javaslatát a kormány nem támogatja, de azt mondom, hogy ha már a néven múlik minden, akkor nevezzük át a polgármesteri hivatalokat, a nagy keresztelési hadjáratban úgyis élenjárnak önök ebben a ciklusban. Mindent átkereszteltek, gyakran indokolatlanul a “nemzeti” bélyeget ráragasztva, ami annál szebb szó, mintsem bármilyen körülmények között és módon és bármilyen hivatalra mint névmegjelölést odaaggasszák.
Úgyhogy az egész törvényjavaslatot nem fogjuk támogatni, a három módosító javaslatot fogjuk támogatni.
Tisztelettel kérdezem az előterjesztőt, mert még egyszer mondom, a kormány tíz másodpercben támogatta a javaslatot, önök kábé egy percben terjesztették elő az egészet, árulják már el, könyörgök, hogy mi célt szolgál ez a szigorítás, mert - hogy mondjam - itt sokan tátott szájjal állnak, és nem értik, hogy mi köze van a választókerületi besorolásnak meg a körjegyzőségeknek egymáshoz.
(13.50)
Azon kívül, amit elmondtam, hogy négyévente egy választási jegyzőkönyvet lehet, hogy más irányba kell elvinni, a falu végén az útkereszteződésnél másik irányba kell menni, visszatér az autó, és négy évig békességben működhetnének tovább a jól működő, eddig jól működő körjegyzőségek.
Úgyhogy köszönöm, és feltétlenül várom a válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť