KORONDI MIKLÓS

Full text search

KORONDI MIKLÓS
KORONDI MIKLÓS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napirend utáni felszólalásomban 1930. október 11-ére, a Corvin-lánc megalapítására szeretnék emlékezni, amely sohasem volt tananyag iskoláinkban. A Corvin-lánc kitüntetést 1930. október 11-én Horthy Miklós kormányzó úr alapította, Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter ellenjegyzésével, aki elsőként kaphatta meg a Corvin-lánc koszorú és díszjelvény kitüntetést a kormányzótól 1931 februárjában, Mátyás király születésnapjának tiszteletére. Sajnos két évre rá, 1932. október 12-én elhunyt. A Corvin-lánc kitüntetést ugyanazzal a céllal hozták létre, amelyre napjainkban is hivatott.
De mi is ez a Corvin-lánc? Egy olyan állami kitüntetés, amelyet 2011-ben törvényi úton megújítottak és rögzítettek. Azok kapják, akik a magyar tudományt, irodalmat, művészetet, oktatást, művelődést kiemelkedően művelik, segítik és fellendítik. Törvényi úton szabályozták nemzeti lobogónk és címerünk használatát, valamint az állami kitüntetések fajtáit. Az állami kitüntetések között található többek között a Magyar Szent István-rend és a Magyar Corvin-lánc is. A törvény ismerteti, hogy kik és milyen érdem alapján kaphatják meg például a Magyar Szent István-rend elismerést, amelynek utolsó mondata: “Ezzel megújításra kerül a Mária Terézia magyar királynő által 1764. május 5-én alapított Szent István-rend.”
A törvény figyelmesebb átolvasásakor azonban feltűnik, hogy a Corvin-lánc kitüntetés teljes körű ismertetése után elmaradt az a mondat, hogy kinek köszönhetjük a Corvin-lánc létrejöttét. Így senki ne csodálkozzon azon, ha a két világháború közötti időszakot állandóan befeketítik, ha a valós történelmi ismereteket eltorzítják és elhallgatják. Ezért a Jobbik Magyarországért Mozgalom törvénymódosítási javaslatot fog benyújtani annak érdekében, hogy a Magyar Szent István-rend mintájára a Corvin-lánc alapítója és az alapítás ideje is kerüljön megnevezésre a törvényben.
A Corvin-lánc kitüntetést az első Orbán-kormány idején újították meg, majd 2002 után az MSZP–SZDSZ-koalíció pihentette ezt az elismerési formát. 2012. május 30-án, 10 év kihagyás után, a magyar kultúra és tudomány 5 kiemelkedő képviselője vehette át ismételten a Corvin-láncot.
Tiszteljük azokat, akiknek a haza iránti elkötelezettsége és tettei emelték nemzetünk öntudatát, műveltségét, tudását és a haza iránti szeretetét. Köszönjük az alapítónak, köszönjük a jutalmazottaknak.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť