GYÖNGYÖSI MÁRTON

Full text search

GYÖNGYÖSI MÁRTON
GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. 2010 tavaszán, amikor a Fidesz elsöprő többséggel megnyerte a választásokat, akkor azt a forradalom és a rendszerváltás jelszavával tette meg, és így győzte meg a választókat arról, hogy számoljanak le a nyolc éve tobzódó szocialista-liberális kormányzással.
Sokan úgy gondolták, hogy a Fidesz ezt a hatalmát arra fogja felhasználni, hogy leszámoljon a mutyik és a korrupció világával, és erre fogja felhasználni a szavazók bizalmát. Ezt a társadalmi igényt tükrözte a választás.
Ehhez képest az elmúlt fél évben olyan rémhírek láttak napvilágot, amelyeket a Közbeszerzési Értesítő adatai is alátámasztottak, és amelyek rávilágítottak arra, hogy a Fidesz nemhogy felszámolta volna ezt a mutyikra épülő rendszert, a háttéralkukra épülő rendszert, hanem azt a lehető leggátlástalanabbul tovább folytatta.
(17.00)
Az elmúlt fél év híreiből szeretnék néhány adatot idézni. 2010 májusa és 2011 decembere között a Közbeszerzési Értesítő adatai szerint a Simicska Lajos érdekeltségi körében álló Közgép 300 milliárd forintos profitra tett szert kizárólag állami megrendelésekből. Ezzel a Közgép a közbeszerzési piac egyötödét uralta. 2011 decemberében ennek megfelelően 3 milliárd forintnyi profitot tudott kiosztani a tulajdonosok között, és a mai világunkban meglepő módon, ahol hitelszűkében áll minden vállalkozás, érdekes módon a Közgép olyan 34 milliárd forintos hitelre tudott szert tenni, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank, állami bank osztott ki neki.
A közterületi hirdetési piac 90 százalékát ugyancsak a Simicska-Nyerges-érdekeltség uralja, amelyik 1 milliárd forintnyi profitot tudott kiosztani a tavalyi év végén. Az önök képviselőtársának, Ángyán Józsefnek a szinte mindennap napvilágot látott földmutyijairól, az NFA-földpályázatokról pedig nem is szeretnék itt és most részletesen szót említeni.
Ezeknek a híreknek a hallatán, erről értesülve Vona Gábor képviselőtársam kezdeményezte az országgyűlési törvény előírásainak megfelelően az országgyűlési képviselők egyötödének a támogatásával, 78 aláírással egy oligarchabizottság felállítását, amely ezeket a nagyon ködös háttéralkukat hivatott a Ház falai között tisztázni. (Moraj.) Az Országgyűlés ezzel… Elnök úr, kérem szépen, intézkedjen, hogy a saját hangomat hallhassam. (Az elnök csenget.) Köszönöm szépen. Az Országgyűlés ezzel az országgyűlési határozati javaslattal gyakorolta volna azt a jogkörét, amelyik minden parlamentnek az elsődleges feladata, miszerint a kormányzást a kormány ellenőrizze. Ennek megfelelően ez nemcsak az ellenzék érdeke, hogy felálljon egy ilyen vizsgálóbizottság, hanem önöknek, tisztelt kormánytöbbség, lenne az érdekük, hogy tisztázzák magukat, elsősorban a saját választóik előtt. Nagyon cinikus az a felvetés, amikor önök azt mondják, hogy egy ilyen kérdést, ilyen kérdéseket itt a parlamenti műfaj keretében lehet tisztázni, interpellációkra adott kérdések keretében, illetve feljelentéssel forduljanak a képviselők a tisztelt bíróságokhoz. Meggyőződésem, hogy az interpelláció többek között azért nem alkalmas erre a műfajra, hiszen nagyon jól látjuk minden hétfői napon, hogy ez egy kötött műfaj, amely tökéletesen alkalmas az érdemi válasz megkerülésére és a félrebeszélésre.
Az elmúlt két évben nagyon sok kritika érte a Fidesz-kormányt, nagyon sok igazságtalan kritika is, amelyik arra irányult vagy azt próbálta meg bebizonyítani, hogy önök a demokrácia letörésén és a demokráciadeficittel küzdenek, belföldön, külföldön egyaránt megkapták ezt a kritikát. Eddig legalább - legyünk igazságosak - önök arra vigyáztak, hogy legalább a demokrácia látszatát fönntartsák, és bizonyos formalitásoknak megfeleljenek. Ezt most ennél a döntésnél sikerült önöknek teljes mértékben lesöpörniük, és ezzel korlátozzák a parlamentnek azt a jogkörét, hogy ellenőrizhesse a kormányzat munkáját. Gondoljanak arra, hogy eddig is hányszor működtek sikeresen bizottságok, tényfeltáró bizottságok a parlament keretei között. Arra kérem, hogy ne gátolják a bizottság felállítását, hiszen ez a döntésük a Fideszről, a kormánytöbbség gondolkodásáról (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) árulkodik. Kérem, ne álljanak az oligarchabizottság felállításának az útjába, és szavazzák meg a tárgysorozatba-vételét.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť