SZABÓ REBEKA

Full text search

SZABÓ REBEKA
SZABÓ REBEKA (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! (Zaj. - Az elnök csenget.) A Lehet Más a Politika természetesen támogatja a sok botrányt kavaró és a helyi gazdákat kisemmiző állami földbérletpályázatokat vizsgáló bizottság felállítását. Gondolom, ez nem lepi meg önöket, hiszen ezeket a visszaéléseket és ezeket a problémákat, amelyek az állami földbérletpályázatokat övezik, már számos esetben elmondtuk, és próbáltuk ezekre felhívni a figyelmet. Egyrészt itt a parlamentben is számos kérdést, interpellációt tettünk fel ebben az ügyben, de már amikor ezek kiderültek, márciusban kértem a mezőgazdasági bizottság napirendjére, de ugye Font Sándor bizottsági elnök úr ezt azóta sem tűzte napirendre, nem tudom, miért.
Nem véletlenül fordultunk közérdekű adatigényléssel az NFA-hoz, hogy tegyék nyilvánossá a pályázati anyagok értékelését, a pontszámokat, hogy tegyék közzé, kik hasznosítják azokat a földeket, amelyekre adott esetben eredménytelenül pályáztak. Próbáltunk a legfőbb ügyész úrhoz fordulni, hogy vizsgálja ki néhány megyében a pályázatokkal kapcsolatos visszaéléseket, illetve feljelentést is tettünk - ahogy erre önök rendszeresen felszólítanak minket -, és a feljelentésünket a Nemzeti Nyomozó Iroda azzal a teljesen abszurd indokkal utasította el, hogy az NFA nem hivatalos személyként járt el akkor, amikor az állami vagyont hosszú távra bérbe adta.
Tehát az a helyzet, képviselőtársaim, hogy mindent megpróbáltunk, ez a helyzet mégsem változott. Gyakorlatilag ugyanott tartunk, mint amikor kiderültek ezek a botrányok; Mészáros Lőrinc cége, felesége és testvére még mindig több mint 1300 hektár állami földön gazdálkodhat, miközben Kajászón a helyi gazdálkodóknak egy négyzetméter föld sem jutott; a lepsényi vagy Som környéki földek még mindig nincsenek meghirdetve.
Úgyhogy az a helyzet, kedves képviselőtársam, hogy önök cserbenhagyták a helyi családi gazdálkodókat, és most megpróbálják ezt eltussolni. Úgyhogy nagyon kérem, ne tegyék, szavazzanak igennel erre a vizsgálóbizottságra; és a lelkiismeretükre próbálok apellálni: így talán nem lesznek részesei mindannyian ennek a rendkívül szégyenteljes folyamatnak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť