DR. LUKÁCS TAMÁS

Full text search

DR. LUKÁCS TAMÁS
DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja határozottan elítél minden erőszakos cselekményt, különösképpen, ha olyan személyek ellen követik el, akik gyengébbek vagy védekezésre képtelenek. Elfogadhatatlannak tartjuk nők, gyermekek, idősek, hozzátartozók, kiszolgáltatottak bántalmazását, ezért támogatjuk, hogy erről a kérdésről kezdődjön párbeszéd, és közös gondolkodással találjuk meg a legjobb megoldásokat. Sajnálatosnak kell tekintenünk ugyanakkor azt a tényt, hogy sem a Kriminológiai Intézetben, sem a KSH-ban megfelelő bontással adatokat nem találunk, ezért szükségesnek tartjuk a kérdés több tudományág részéről történő megközelítését, és határozottan valljuk, hogy a jog eszközén túlmenően fontos oktatási és kulturális teendőink is vannak ezen a területen.
Meggyőződésünk, hogy az erőszakkultusz visszaszorításában a leghatékonyabb módszer az, ha a felderítettségi arányon javítani tudunk. Ehhez viszont az szükséges, hogy a kapcsolatok egyes fajtáit pontosan írjuk le és azokat ne keverjük össze. Védjük meg a család értékeit, és mindent nevezzünk a nevén, sok esetben ugyanis ilyen cselekmények a kapcsolatok elégtelen volta vagy tönkremenetele, a hatóságok tétlensége vagy a bírósági eljárások elhúzódása miatt következik be. Ezért valljuk, hogy az értékeinket nem rombolni, hanem megvédeni szükséges, és az alapjogi törvényünkkel összhangban a családi értéket szeretnénk megjeleníteni a társadalom minden tagja felé.
Idézem Pál Ferenc atya egy tavalyi konferencián elmondott beszédét: “Nem létezik valódi elköteleződés akkor, ha erkölcsileg nem köteleződöm el mellette. Nagyon egyszerűen akár hűségnek is hívhatjuk. De tudható-e az, hogy például a hűség egyáltalán nem korlátozódik a szexuális területre? A hűség például azt is jelenti, hogy rólad nem mondok rosszat, hogy amikor egy társaságban vagyunk, nem bántalak téged, nem kritizállak, nem gúnyolódom rajtad, hogy amikor te hazajössz, én képes vagyok egy oltalmazó, védett közeget biztosítani számodra, ahol te meg tudsz pihenni egy biztonságos helyen. Ez a biztonságos hely nem egyszerűen egy lakás, ez a ház, hanem a velem való kapcsolatod. Ez a hűségnek a része.”
Tisztelt Ház! Az erőszak visszaszorítása, a helyes értékrend szerinti gondolkodás képviselete nem egyik vagy másik társadalmi csoport külön ügye, hanem az egész társadalomé, és ebben a kérdésben a férfiaknak osztozni kell a felelősségben a nőkkel.
(13.40)
Igen, értékrendről szólok, minden ember egyenlő méltóságáról és minden ember biztonságáról. Mindig az áldozatok pártján fogunk állni, és a bűnt mindig bűnnek fogjuk nevezni. Ellentmondunk az erőszakkultusz minden megnyilvánulásának, meg kell védeni az ártatlanokat, a kiskorúakat, a gyengébbeket ezektől a támadásoktól. Ezért a KDNP képviselőcsoportja minden jóindulatú és jó szándékú emberrel párbeszédre törekszik, a közös gondolkodásban és a kérdések valódi megoldásában vagyunk érdekeltek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť