ERTSEY KATALIN

Full text search

ERTSEY KATALIN
ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A Lehet Más a Politika és a családon belüli erőszak ügyében évtizedek óta küzdő civilek nevében üdvözlöm a pálfordulást, és köszönöm Balog miniszter úrnak, hogy megtette az első lépést. (Taps az LMP és az MSZP soraiból.)
Most akkor ideje, hogy megismerje a nyilvánosság is, vajon miért és hogyan történt mindez. Azért, mert a magyar nők fellázadtak; fellázadtak, és már a lázadás hírére learatták az első győzelmüket. Gyorsan tisztázzuk, nem a Fidesz nőtagozatára gondolok, sajnos. Pelczné rögtön megüzente Brüsszelből: örüljenek, hogy egyáltalán szó eshet erről a Házban. (Moraj a Fidesz soraiban.) Az itt ülő fideszes nők közül egyetlenegy nem akadt, aki igent szavazott volna arra, hogy nappali időszakban, kamerák előtt, és ne az éjszakába rejtve, gyalázatos módon vitázzunk az ügyről. Részt vettek abban, hogy a magyar parlament is arcul csapja azokat a nőket és gyerekeket, akiket otthon is csak verés vár. Rogán Antal rögtön az első fontos döntésnél csúfosan megbukott frakcióvezetőként. Ezen nem segít, hogy a feleségét is bevetette, amikor mentette a bőrét. A népi kezdeményezésben ugyanis az szerepel, hogy a parlament érdemi vitát folytat a kérdésről.
Az ellenzék küzdötte végig az estét, és köszönte meg Halász Pálmának és annak a több ezer önkéntesnek, akik összegyűjtötték az aláírásokat. Ezúton is köszönet nekik.
Azzal, hogy a Fidesz Varga Istvánt küldte be a hétfő éjjel lefolyt vitára, tökéletesen kifejezte az álláspontját. Lássuk világosan: a nők tiltakozása és az egész médiát beterítő felháborodás ijesztette meg a kormányt. Vajon miért csak most vették észre, hogy a szavazók fele nő? Két éve mást sem tesznek sajnos, mint alátámasztást nyújtanak Varga Istvánok által mikrofonba mondott nézeteknek.
Nem először és nem utoljára kapott sallert a társadalomtól Orbán Viktor erőszakos vezetési stílusa. Ezek a sallerek mindig morális kérdésekben, a civilek erejével kényszerítették térdre a vezért. Az Orbán Viktor által keresztülerőszakolt bábelnök már belebukott a hazugságba. Az azeri ügyben is morálisan buktak meg - még nem mondott le senki, de fog. Az erőszakos viselkedésbe és a valóság tagadásába még nem bukott bele a kormány, de fog.
Amikor megdicsérem Balog miniszter urat, egyben arra is kérem, hogy ne álljon meg itt, ideje két év után végre összehívni az esélyegyenlőségi tanácsot, elővenni a fiókból az ötpárti nemzeti stratégiát a nemek esélyegyenlőségéről, amelynek célkitűzéseivel eddig csak szembementek: a női szakapparátust először a fogyatékosügyhöz csapták, aztán szélnek eresztették.
A magyar nők azt várják a kormánytól, hogy sürgősen fordítson a jelen helyzeten, működjön együtt, ahol kell, de ha a nők érdeke, a gyerekek érdeke így kívánja, akkor vállaljon akár konfliktust is. Tegyenek lépéseket a nők parlamenti képviseletének növeléséért. Nem történt volna ez így, ha nem ilyenek a parlamenti arányok. A választási eljárási törvényt ne arra használják, hogy korlátozzák a választójogot, hanem arra, hogy végre méltó és arányos képviselete legyen a magyar nőknek, nem bábok, hanem önálló gondolkodású bátor nők és férfiak, akik az együttműködést és az egyenlőséget tartják értéknek.
A magyar kormány ne akadályozza tovább, hogy az EU emelje a nők létszámát a vállalatok igazgatótanácsaiban is. Az NGM hamis számításokkal ne szabotálja el a szülői szabadság megosztása ügyében kötelező EU-direktívát.
Az ombudsman ajánlásait követve korrigálják a családellenes túlkapásokat; a családvédelmi törvény kirekesztő “család” definícióját; a gyesen lévő kismamák kihagyását a munkaügyi képzésekből, pedig mi fontosabb lenne nála; a gyermekvédelem súlyos hiányosságait a gyermekprostitúcióval összefüggésben. Állítsák meg a fiatal nők rohamos elvándorlását, amit a felsőoktatás szűkítése okoz. Vonják vissza azt a rendeletet, amely háromról kettő négyzetméterre csökkenti a gyerekeink férőhelyét az óvodákban, azt a helyet, ahol játszaniuk kell, ehelyett sürgősen bővítsék a nappali ellátás férőhelyeit.
A mai szavazás megmutathatja, hogy lehet másképp is, másképp, mint erőszakkal. Egy kormánytag férfi és egy ellenzéki nő mutathat példát az együttműködésből, remélem, hogy akadnak követőink. Ennek jegyében köszönöm, hogy meghallgattak, és köszönöm, hogy meghallgatták a magyar nők üzenetét.
Köszönöm. (Taps az LMP és az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť