NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nemcsak Barroso bizottsági elnök úr fogalmazta meg az elgondolásait az Európai Unió jövőjével kapcsolatban, hanem nagyon sokan tették meg ezt a közelmúltban, így például Van Rompuy úr, az Európai Tanács elnöke is megfogalmazta a június végi Európai Tanácson, világossá tette azt, hogy milyen kérdésekre várja a tagállamok válaszát. Magyarországon is megkezdődött ez a vita. Hallhattuk most a Jobbik véleményét. A Jobbik véleménye nagyon karakteres, ők nem látják a politikai integrációt megfelelő válasznak az Európai Unió jelenlegi problémáira. De elindult egy vita, és azt gondolom, mindenkinek joga van, és nagyon is fontos, hogy elmondja ezzel a kérdéssel kapcsolatban a véleményét. Októberben lesz az Európai Tanácsnak egy olyan fóruma, amikor az ezzel kapcsolatos vélemények első ütköztetésére sor kerülhet, és decemberben az Európai Tanács következtetéseket is kíván elfogadni ebben a tárgyban.
Fontosnak gondoljuk, hogy megtalálja az Európai Unió a jelenlegi válságos helyzetre a megfelelő választ, hiszen mi az Európai Unió keretei között képzeljük el Magyarország jövőjét. Barroso bizottsági elnök nem szorul, azt gondolom, senkinek a védelmére, de tegyük hozzá, hogy nem pusztán föderációról beszélt, hanem a nemzetállamok föderációjáról beszélt. Azt gondolom, hogy a nemzetállamok föderációja mint szóösszetétel, egy meglehetősen nehezen értelmezhető szóösszetétel, így aztán állásfoglalásnak is meglehetősen nehezen tekinthető Barrosónak a nemzetállamok föderációja tárgyában kifejtett álláspontja. Talán úgy is fogalmazhatnék, hogy így első hallásra fából vaskarikának tűnik, nemzetállamok vagy föderáció, amiről beszélünk.
A magyar kormány álláspontja meglehetősen egyértelmű. Úgy gondoljuk, hogy négy alapelvnek kell ebben a vitában vezérelnie a magyar álláspontot. Először is az egyenjogúságra helyezzük a hangsúlyt. Úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió legnagyobb értéke az, hogy a 27 tagállam egyenjogú. Az elmúlt időszakban gyakran tapasztalhattuk a kettős mércét. Ez elfogadhatatlan a számunkra. Azt jelenti az egyenjogúság konkrétan ebben a kérdésben, hogy részesei kívánunk lenni az Európa jövőjéről folytatandó vitának, és olyan Európai Uniót szeretnénk ennek a vitának a végén látni, amelyhez ha adott esetben, mondjuk, az eurózónához egyelőre nem kíván csatlakozni Magyarország, képes legyen arra, hogy amikor éretté válik rá a magyar gazdaság, csatlakozhassunk rá, tehát a nyitottságát is meg kell őrizni az Európai Uniónak.
Másodszor: vezérel bennünket a nemzeti identitás védelmének az alapelve. A nemzeti identitásba nagyon hangsúlyosan belevesszük és beleértjük az alkotmányos örökségünk védelmét. Azt gondolom, ez a garancia arra, hogy Európa soha nem lesz Amerika. Az Európai Unió nem lehet az európai egyesült államok, hiszen a nemzeti identitások, az alkotmányos örökségek védelme egyfajta természetes határt szab az integráció tekintetében.
A harmadik nagyon fontos alapelv a szubszidiaritás elve, amelyet fontosnak gondolunk, ragaszkodunk hozzá, és ez nem pusztán a nemzetállamok őket megillető jogainak a tiszteletben tartását jelenti, hanem jelenti a legkülönfélébb közösségek jogainak a tiszteletben tartását is, így jelenti a határon túli magyar közösségek autonómia iránti igényének a támogatását is, mert amikor mi az európai jövőről gondolkodunk, akkor a határon túli magyar közösségekről is gondolkodunk.
Végül jelenti a hatáskör-átruházás elvének a tiszteletben tartását is a magyar álláspont, hiszen nagyon szigorú és nagyon világos eljárása van a hatáskör-átruházásnak, és azt gondolom, ehhez az alapelvhez az elkövetkezendő időszakban Magyarországnak mindenféleképpen ragaszkodnia kell.
Tisztelt Képviselő Úr! Én mindenféleképpen üdvözlöm (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a vitára való nyitottságot. Fontosnak tartom, hogy a legkülönfélébb álláspontokat nemcsak európai színtéren, hanem itt Magyarországon, a Magyar Országgyűlésben is ütköztessük.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť