DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Magát a zárószavazás előtti módosító javaslatot azért nem lehet támogatni, mert jó néhány kirívóan jogszűkítő, ügyféli jogokat szűkítő, illetve és bürokrácianövelő tétel található benne. Ugyanakkor érdemes a törvényjavaslat zárószavazása előtt visszaevezni oda, hogy mit ígértek önök 2010 májusában, júniusában. Azt ígérték, amikor kormányra kerültek, hogy Magyarországon a közösségi ellenőrzés eszközeit megerősítik, konkrétan a miniszterelnök erről a szószékről azt mondta, hogy véget ér az az időszak, amikor a magánérdekek fölébe kerülnek a közösségi érdekeknek. Ez az előttünk fekvő törvényjavaslat és jó néhány más, amit tavasszal áttoltak a parlamenten, azt mutatja, hogy ennek is pontosan az ellenkezője érvényesül. Ma Magyarországon az államilag támogatott magánérdek előbbre való, mint például a közösségi környezeti érdekek. Erről szól ez a törvényjavaslat.
Tovább folytatódik az a móka, amikor a mindenkori kormányzathoz közel álló udvari beszállítók és a különböző velük szövetséges multinacionális befektetői körök egyre akadálytalanabbul tudnak áttrappolni közösségi környezeti érdekeken. Erről szól ez a törvényjavaslat. Önök tisztára akarják seperni az utat különböző nagybefektetők, akár kormány közeli oligarchák, akár zsíros megrendelésekre vágyakozó különböző multinacionális cégek előtt.
Ennél a törvényjavaslatnál komoly és egészen elképesztő jogbiztonsági problémák merülnek fel, olyanok, amelyekkel sértik az önök által megalkotott alaptörvényt, és sértik az önök által megalkotott jogalkotási törvényt is. A jogalkotási törvény értelmében hatóságok számára alapvető kötelezettségeket, illetve az ügyféli jogokat kizárólag törvényben lehet szabályozni. Ehhez képest itt önök egy olyan törvényjavaslatot készülnek megszavazni, ahol temérdek felhatalmazást adnak alsóbb szintű jogszabályoknak, tehát kormánynak, illetve minisztereknek arra, hogy hatóságok számára alapvető kötelezettségeket írjanak elő, illetve hogy az ügyféli jogokat alsóbb szintű jogszabályokban módosítsák.
Az a helyzet, hogy emiatt ezek a felhatalmazások önmagukban is alkotmánysértőek, alaptörvény-ellenesek, hiszen egy olyan ütközés áll fenn a jogalkotási törvény és az itteni törvényjavaslat között, ami fölveti az alkotmányellenességet.
Természetesen amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy újra egy olyan törvényjavaslatot tárgyal a parlament, ahol végképp ki akarják iktatni az ügyféli jogosítványokat, a helyben élő polgárok és a polgári önszerveződések ügyféli jogosítványait, a környezetüket alapvetően átalakító különböző építési, környezeti hatósági eljárásokban. De hogy világosan lássuk, önök mire készülnek: a múlt héten a módosító javaslatok szavazásánál világosan kiderült, hogy összenő, ami összetartozik - a kartellpártok, a szocialisták és a Fidesz egyöntetűen szavazták le azokat a módosító javaslatokat, amiket ehhez a törvényjavaslathoz benyújtottunk. (Zaj.)
Nézzük meg, hogy önök miben értenek egyet. Az LMP kezdeményezte, hogy a kerületi építési szabályzatok összhangját biztosítsuk a fővárosban. Az MSZP és a Fidesz ezt leszavazta. Kezdeményeztük, hogy helyezzük vissza a bontási engedélyezési eljárást az eddigiek szerint, hiszen így biztosítható az, hogy például a fővárosban nem kerülnek veszélybe alapvető örökségvédelmi érdekek. Önök, fideszesek és szocialisták ezt együtt szavazták le. És ami a legnagyobb botrány: ez a törvényjavaslat azt is megengedi, hogy a kiemelt beruházások esetén immáron rendeletben lehessen különböző hatósági eljárási határidőket megrövidíteni. Ezt önök ugyanúgy, ahogy 2006-ban is tették, amikor ezt a szégyenteljes törvényjavaslatot megalkották, fideszesek és szocialisták kéz a kézben leszavazták azt a módosító javaslatot, amelyik megakadályozná azt, hogy ezeket a hatósági határidőket rendeletben lehessen lerövidíteni.
Önök, a két kartellpárt mindketten olyan Magyarországot akarnak, ahol a magánérdekek bármikor felülírhatják a közösségi érdekeket, a környezeti érdekeket. Mi azt tudjuk önöknek mondani, hogy 2014-től itt más világ lesz, ezeket a törvényeket haladéktalanul hatályon kívül fogjuk helyezni.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban. - Derültség a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť