DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A 2012-es paralimpiai játékon az úszó Sors Tamás, valamint az asztaliteniszező Pálos Péter, fantasztikus teljesítményt nyújtva, első lett Londonban. Ezenkívül a magyar csapat további kiemelkedő eredményeket ért el, hiszen 6 ezüst- és 6 bronzérmet is nyertünk.
Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke múlt hét kedden sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a londoni paralimpia aranyérmesei 23 millió, a második helyezettek 18 millió, a bronzérmesek pedig 14 millió forint jutalomban részesültek. Az olimpiai csapatban az aranyérmesek idén a Magyar Olimpiai Bizottság javaslata alapján 35 millió forintot kapnak, a második helyezettek 25 millió, a bronzérmesek pedig 20 millió forint jutalomban részesülnek. Az aranyéremért járó jutalom tehát az olimpikonok esetében másfélszeresére nőtt.
Nem értjük ugyanakkor, hogy az óriási erőfeszítéseket és eredményeket elismerő jutalmak idén miért maradtak el az ép sportolóink elismerésétől, akiknek a jutalma 2008-hoz képest jelentősen, másfélszeresére nőtt. Az emelést persze senki sem vitatja, fantasztikus teljesítmény, óriási munka áll már az olimpiára való kijutás mögött is, csak azt nem értjük, hogy ha 2004 és 2008 után, vagyis Athén és Peking után még ugyanakkora volt a pénzjutalom mértéke a két csapat esetében, akkor idén miért nem tartotta fontosnak a kormány, hogy ugyanolyan elismerésben részesítse a paralimpiai sikereket, mint az ép sportolók által elért eredményeket. Ez ugyanis egy fontos elvi és egy fontos gyakorlati kérdés is.
Kérdezem tehát az államtitkár urat, hogy miért nem ér ugyanannyit egy olimpiai arany-, ezüst- és bronzérem, nem is beszélve a helyezésekről? Miért tesznek önök különbséget a teljesítmények, a sikerek között? Miért tesznek önök különbséget a paralimpiai és az olimpiai sportolók között?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť