GAJDA RÓBERT

Full text search

GAJDA RÓBERT
GAJDA RÓBERT, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság a gyermekbarát igazságszolgáltatás megvalósulásához kapcsolódó törvények módosításáról szóló, a közigazgatási és igazságügyi miniszter által T/6577. számon benyújtott törvényjavaslatot megtárgyalta, és azt 11 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.
(12.20)
Az emberi jogi bizottság tagjaként a törvényjavaslattal kapcsolatban meg kell jegyeznem, hogy alapjogi szempontból jelentős állomás ez Magyarország jogfejlődésében, a Fidelitas tagjaként pedig szeretném hangsúlyozni, hogy az ifjúság védelme és egészséges fejlődése hazánk jövőjének záloga.
Ahogy a javaslat általános indoklása fogalmaz: az utóbbi időben számos nemzetközi jogi dokumentum született, amely arra vonatkozóan ad iránymutatást az államok kormányainak, hogy hogyan tudnak gyermekbaráttá formálni igazságszolgáltatásokat. Mindemellett én kiemelném a már 1991-ben kihirdetett, gyermekek jogairól szóló, New Yorkban 1989-ben elfogadott egyezményt. A megállapodás egyik sarokpontja, más nemzetközi egyezményekhez hasonlóan, hogy gyermekeknek minősülnek a 18. életévüket be nem töltött személyek, a gyermekeknek pedig talán legfontosabb joguk és egyben össztársadalmi érdek is, hogy érzelmileg kiegyensúlyozott felnőtté váljanak.
A fiatalkorúak érzelmi fejlődésében okozható egyik legnagyobb sérelem a nemi erkölcs elleni bűncselekmények elkövetése. Ennek megfelelően a törvényjavaslat az erőszakos közösülés, a szemérem elleni erőszak és a megrontás eseteit módosítja úgy, hogy a sértettel szemben fennálló hatalmi vagy befolyási viszonnyal elkövetett cselekményeket súlyosabban bünteti.
Emberi jogi szempontból és a gyermekprostitúció elleni küzdelemben rendkívüli fontossággal bír a különleges elévülési szabály megállapítása, ugyanis az emberkereskedelem és a nemi erkölcs vonatkozásában az elévülési idő úgy kerül meghatározásra, hogy a sértettnek a 18. életéve betöltése után is legyen lehetősége feljelentés megtételére vagy magánindítvány benyújtására. A módosítást követően a bűncselekmény sértettjének a nagykorúvá válástól még öt évig lesz lehetősége a jognyilatkozatok megtételére.
Külön kiemelendő, hogy a törvényjavaslat a kitartottság és az üzletszerű kéjelgés elősegítése esetében is biztosít lehetőséget például az egykor bordélyházban foglalkoztatottnak, hogy felléphessen azokkal szemben, akik kihasználták helyzetét.
Összességében megállapítható, hogy a javaslat a gyermekre mint autonóm személyiségre tekint, és jogainak minél szélesebb kiteljesedése érdekében hajt végre módosításokat, legyen szó tanú meghallgatásáról vagy akár gyermekelhelyezésről.
Az elhangzottakat figyelembe véve kérem támogatásukat, és köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť