DR. NEMÉNY ANDRÁS

Full text search

DR. NEMÉNY ANDRÁS
DR. NEMÉNY ANDRÁS, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Érdekes műfaj ez a bizottsági vélemények ismertetése. Hallgattam a többségi véleményt előadó Spaller képviselőtársamat, aki a bizottsági ülésen egészen másokat mondott. Itt barátságos hangon egy szép mesét mondott el, de a bizottsági ülésen teljesen más hangzott el. Én megpróbálok a bizottsági ülésen elhangzottakra szorítkozni.
Ami biztosan elhangzott a kormány előadója részéről - és most itt az államtitkár asszony is az expozéjában ezzel kezdte -, az az, hogy a területi államigazgatás sikeres átalakítását követő következő lépésként kerül elénk most a járások kialakításáról szóló törvénytervezet. Az a probléma, hogy mi már ezzel az első mondattal, a bázissal sem tudunk egyetérteni. Nekünk nagyon rossz tapasztalataink vannak a területi államigazgatás kialakításáról, és azt hiszem, hogy minden megyében van, ha őszintén szembenéznek ezzel a kormánypárti képviselők, olyan tapasztalat, ami nincs megoldva, ami rossz, ami még mindig problémát okozott az ott élőknek, ami a be nem váltott, nem teljesített ígéreteket jellemzi. Én a bizottsági ülésen el is mondtam egy ilyet, talán érdekes példaként - bizonyára máshol is előfordul ilyen -, nevezetesen, hogy Vas megyében egy gyermekek üdültetését szolgáló ingatlan került át az állam tulajdonába sok más mellett, ami láthatóan azóta se tölti be és soha többé nem fogja betölteni azt a funkciót, amit korábban betöltött, hiába próbálkoznak a kormánypárti képviselők is, az ingatlan üresen áll, sőt, most már benőtte a gaz, és harminc év után először fog előfordulni, hogy nem tudnak ott üdülni hátrányos helyzetű gyerekek.
Tehát amit mi látunk ebből, az az, hogy nem értékmegőrzés folyik, hanem értékesítés-előkészítés folyik, és ez az egyik baj a mostani törvényjavaslattal is, hogy semmi garanciát nem látunk, hogy nem ez a folyamat folytatódik. Hiszen egy ilyen törvényjavaslatnak valós válaszokat kellene adni valós kérdésekre, amit nem tesz. A bizottsági ülésen is elhangzottak ilyen kérdések, ott se kaptunk válaszokat. Ilyenek hangzottak el például, hogy mitől lesz jobb a járási rendszer az embereknek, hiszen talán ez a legfontosabb, hogy mitől lesz hatékonyabb, mennyibe fog kerülni ez az átalakítás, és hogy hány ember fogja elveszíteni az állását. Erre persze kaptunk választ, hogy senki nem fogja elveszíteni, de a megyei önkormányzatok esetében is így volt, és mégis sokan elveszítették az állásukat, úgyhogy nem vagyunk nyugodtak e tekintetben sem.
Ami más törvényeknél is előfordult, és itt is nagyon rossz szemmel nézünk rá, az az, hogy megint kormányrendeletekkel akarják kitölteni a törvény tartalmát. Az a baj ezzel, hogy önmagában lehet ilyen technikával élni akkor, ha a törvényjavaslat mellé legalább a tervezeteket odateszik, és a bizottsági üléseken ezt is meg tudjuk tárgyalni, vagy itt a Ház keretein belül, de nem tudjuk. S ha később olyan tartalommal fogják föltölteni, mint ahogy eddig tették a törvényeknél, akkor megint rosszul fognak járni az emberek, önök aztán megint be fogják hozni sorozatos módosításokra, és majd a módosítások módosításairól tárgyalunk éjszakai vitákban. Azt hiszem, biztos, hogy nem ez a megoldás. Ha már egyszer így gondolkoznak, akkor hozzák be a teljes koncepciót, és alakítsuk ki itt együtt, lehet, hogy akkor eredményesebb lesz, mint eddig. Így csak jogbizonytalanságot fog eredményezni. Sajnos nem látunk ebben mást, mint a miniszterelnök centralizációs törekvéseinek egy újabb lenyomatát. Sajnos nem vagyunk meggyőzve ennek az ellenkezőjéről. És ahogy már elhangzott más képviselőktől is, a járási hivatalvezetőknek a kinevezése erősen aggályos. Nagyon alacsony követelményeket támasztanak. Nem tudunk mást gondolni, mint azt, hogy ez nem szakmai, hanem politikai állás lesz. Látszik, hogy a kormánypárti képviselők túl sokan vannak, nem mindenki tud tervezni a következő ciklusra, van, aki itt fogja megtalálni a számítását. Ha ezt megnézzük majd később, pár év múlva - ne legyen igazam -, akkor lehet, hogy nagyon szomorú és rossz eredményt fogunk látni ebben.
Még talán két dolgot mondanék, amit kifogásoltunk, ezek igazából inkább a szakmai részhez tartoznak. A vagyonátadást a mostani javaslat szerint nem a képviselő-testület jegyzi, hanem a polgármester. Azt gondolom, hogy ilyen súlyú vagyonátadásnál a képviselő-testületnek igenis kell hogy legyen beleszólása és véleményezési joga, döntési joga. A másik pedig az, hogy kötelező a társulási megállapodások felmondása. Ezt nem tartjuk jó megoldásnak, ez a bizottságban is elhangzott. Azt gondoljuk, hogy nem minden ügytípusra vonatkozik ez, inkább felül kellene vizsgálni, és amit érdemes, azt továbbvinni.
Összességében talán annyit lehet elmondani a törvényjavaslatról, hogy mi kidolgozatlannak gondoljuk, pontatlannak, nem kellően előkészítettnek, és így az ellenzéki képviselők egyöntetűen úgy gondolták, hogy általános vitára nem alkalmas.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť