DR. TÓTH JÓZSEF

Full text search

DR. TÓTH JÓZSEF
DR. TÓTH JÓZSEF, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Kisebbségi vélemény is kialakult az önkormányzati bizottságban a járások kialakításáról, valamint az egyes ezzel összefüggő törvények módosításáról szóló, T/6590. számú törvényjavaslathoz. Én tíz érvet sorolok fel, ami elhangzott a bizottsági ülésen ezzel kapcsolatosan, hogy általános vitára miért nem alkalmas.
Az első ilyen, hogy bonyolítja a közigazgatási rendszert, és pazarló szervezetet hoz létre.
Másodszor elhangzott az, hogy nem láthattuk a hatástanulmányt, sőt mi több, az az információnk, hogy titkosíttatták is a hatástanulmányt. Nem láthattunk gazdasági számításokat mögötte. Ezért legendák vannak ez ügyletben, hogy milyen nagyságrendű forrást igényel ez az átalakítás.
Harmadrészt elhangzott az, hogy ellentmondás fedezhető fel a szabályozás terjedelme, tartalma és az általános indoklás között. Hiszen az egyik része úgy fogalmaz, hogy totálisan a járási hivatalokhoz kell telepíteni a feladatokat, míg a 78 ágazati törvénymódosítás nem érint minden jegyzői feladatot, amelyek átkerülnek.
És én nem kerékpártárolónak tartom a negyedik ilyen érvet, hogy nem tisztázza a járások rendeltetését, jellegét és fogalmát pontosan.
Ötödször, elhangzott az, hogy félő, hogy nem a helyi autonómia hatékony gyakorlását szolgálva, az önkormányzatiságot kiterjesztő egységként, hanem a központi végrehajtó hatalom csápjaként működhet a rendszer.
Hatodrészt elhangzott az, hogy az eddigi jegyzői hatáskörbe tartozó feladat- és hatáskörök járási hivatalokhoz való telepítéséről rendelkező törvénymódosítások nem tükröznek következetességet. Egyetlenegy példát mondok, de majd később többet is fogok mondani: nem fedezhető fel ráció egyes jegyzői hatáskörök önkormányzati hatósági üggyé minősítése, ezzel a képviselő-testülethez való telepítése között. Például a közútkezelői feladatoknál miért célszerűbb a jegyző helyett a havonta, kéthavonta ülésező testületnek a maga kötött eljárásában dönteni a közút lezárásáról vagy a forgalom korlátozásáról?
Hetedrészt elhangzott az, hogy nem jogállami a jogorvoslati fórumrendszer. Ha a járási hivatal szervezeti egysége vagy szakigazgatási szerv kirendeltsége jár el első fokon, a mindkét szervezetet magába foglaló kormányhivatal másodfokú jogköre nem tekinthető jogállami megoldásnak.
Nyolcadrészt elhangzott a vagyonátszállással kapcsolatos folyamat kritizálása, amely inkább beszolgáltatásnak minősül.
Kilencedrészt elhangzott az, bár az expozéban elhangzott, hogy önkormányzati hatóköröket, hatásköröket nem használ, az álláshely átadására vonatkozó szabályozás sérti az önkormányzati képviselő-testület hatáskörét, hiszen nem a kormány, hanem a képviselő-testület határozza meg a szervezetalakítás szabadságából adódóan, hogy egyes feladatokat, milyen feladatkört milyen létszámban látnak el.
Tizedrészt elhangzott az aggodalom az ügyletben, hogy a köztisztviselőket hogyan veszik át a kormányhivatal állományába. Az előterjesztés még létszám-racionalizálással sem számol.
Ezek az érvek hangzottak el kisebbségi véleményként. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť