SPALLER ENDRE

Full text search

SPALLER ENDRE
SPALLER ENDRE, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Ma már az emberek nem csodát várnak az államtól. Nem gondolják azt, hogy az állam megoldja minden gondjukat, a gazdaságiaktól a lakhatásig és a karrierépítésig. Mindezt az emberek ma már nem várják, csak azt, hogy az állam elintézze azokat az ügyeket, amelyeket csak az állam tud elintézni. Gyorsan és egyszerűen. Az ügyintézés ne udvarlás legyen, ne is jogi továbbképzés, hanem egyszerűen csak el tudja intézni a polgár a dolgát. Ehhez egyablakos ügyintézésre van szükség Az államigazgatás legyen egy fekete doboz az állampolgár számára, amelyet sem ismernie, sem értenie, sem szeretnie nem kell. Ő csak egy közeli, hosszan nyitva tartó irodával találkozzon, és ott el tudja intézni minden ügyét. Egyszerűnek tűnik, ma mégsem így működik.
(10.30)
Fontos, hogy erős államunk legyen, az állami szolgáltatások egyenletes színvonalúak legyenek. Ma nem ezt a helyzetet látjuk. Mindenki tudja, hogy ha egy okmányirodában el kell valamit intéznie, akkor egyes fővárosi kerületekben alig lehet időpontot szerezni, míg máshol akár azonnal is fogadják az embert, csak jó sokat kell utazni. Meglátásom szerint az önkormányzatiság nem csorbul, hiszen a helyi döntéshozás lehetősége megmarad, ugyanúgy, ahogy eddig volt. Azok a feladatok kerülnek a járási hivatalokhoz, amelyekben az önkormányzatnak nem döntéshozó, hanem végrehajtó szerepe volt.
Mint munkaügyi bizottság felmerült az esetleges elbocsátások kérdése. Ez azért egy nagyon érdekes kérdés, mert pont az előző felszólalásban hangzott el, hogy ez egy pazarló rendszer lesz; érdekes módon a másik bizottságban pedig fölmerült, szintén a szocialistáktól, hogy itt esetleg elbocsátások lehetségesek. Érdekes, hogy akkor is az elbocsátásokkal találkozunk, ha új hivatalt hozunk létre. Maga a feltételezés azonban azt mutatja, hogy nemcsak az ügyfeleknek lesz jó ez az új struktúra, hanem az adóforintjainkkal is takarékosan bánik majd ez az új hivatal. Azt, hogy kapun belüli munkanélküliség legyen, azt gondolom, senki nem támogatja.
Összefoglalóan: kiegyensúlyozott, ügyfélbarát, kiszámítható struktúra jön létre. A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság a kisebbségi vélemények mellett nagy többséggel általános vitára javasolja ezt a törvényt.
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť