DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Afganisztáni szerepvállalásunk számos más nemzettel karöltve végzett missziós tevékenység, a magyar nemzeti érdeket szolgálja, és hazánk biztonsága garantálásának fontos eszköze. Tájékoztatom, hogy a Magyar Honvédség 22 nemzetközi misszióban több mint 800 katonával vesz részt.
A missziós tevékenység szövetségesi feladat, és egyben alaptörvényi kötelezettségünk is. Az afgán művelet az ENSZ Biztonsági Tanácsának mandátumával rendelkezik, a műveletben 50 ország katonái vannak jelen; összesen mintegy 130 ezer katona teljesít ott szolgálatot a nemzetközi erők kötelékében.
Tisztelt Képviselő Úr! Afganisztáni tevékenységünk hozzájárul hazánk biztonságának garantálásához, mert része a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemnek, mert visszaszorítja az afgán kábítószer-termelést és forgalmazást, és mert Afganisztán stabilizálásával visszaszorítható az onnan érkező illegális migráció. Tájékoztatom, hogy a magyar hatóságok már jelenleg is közel 1600 afgán menekültet látnak el.
Tisztelt Képviselő Úr! Hazánk tehát szövetségi feladatokat lát el, miközben saját biztonságát is erősíti afganisztáni jelenlétével. Mindezen túl még további előnyöket is jelent a részvételünk. Először is a részvétel erősíti hazánk nemzetközi elismertségét, és ezzel növeli érdekérvényesítő képességünket. Másodszor katonáink és katonai szervezeteink olyan, harci tapasztalatokra is tesznek szert, amelyre békeidőben és máshol nem volna lehetőségük, így az Afganisztánban szerzett tapasztalatok hozzájárulnak országvédelmi képességeink erősítéséhez. Harmadszor pedig az afganisztáni művelet katalizátorként szolgál a katonai képességfejlesztéshez, amelynek eredményeként a legmodernebb eszközökkel felszerelt új képességekre teszünk szert, amelyek hozzájárulnak a Magyar Honvédségben esedékes általános technikai megújuláshoz.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť