JÁVOR BENEDEK

Full text search

JÁVOR BENEDEK
JÁVOR BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Sokan és sokat beszélnek róla, nem vonják kétségbe pozitív hatásait, a munkahelyteremtés, az állami adóbevételek növelése, a gazdaság kifehérítése, az energiafüggőség mérséklése, a külföldre áramló pénz csökkentése, a légszennyezés csökkentése, a lakossági rezsiöltségek csökkentése terén, de mégsem történik semmi, vagy legalábbis nagyon kevés ahhoz képest, ami történhetne. Mi az? Az energiahatékonysági beruházások, azon belül is az épületfelújítások.
A pozitív hatások bizonyítottak mind Európára, mind Magyarországra nézve. Hazánkban az Energiaklub felmérése szerint évi 55 ezer, hosszú távon több százezer embernek adhatna munkát. A lakosság évente mintegy 23 milliárd forintot takarítana meg, az érintett háztartások több mint 200 ezer forintot évente. Mindezt már akkor, ha az állam évente 50 milliárd forintot szánna a beruházások támogatására, amely támogatás két év alatt visszatérül az adóbevételekből, a második év végére 55 milliárd forint adóbevételt eredményezve.
A nyilvánvaló pozitív hatások ellenére az épületenergetikai, energiahatékonysági beruházások hazánkban és sajnos Európában is sokkal lassabban valósulnak meg, mint szükséges és indokolt lenne. Ezen segítene az energiahatékonysági irányelv, az első kötelező erejű EU-szintű jogszabály. Az irányelv megkövetelné, hogy minden évben a középületek 3 százaléka energetikai felújításon essen át. Ez az arány ma Magyarországon 0,5 százalék, azaz kétszáz év alatt kerül sor minden középületre. A 3 százalékos célkitűzéssel harminc év alatt, 2050-ig minden középület megújulna, kiszámítható piacot teremtve az építőiparnak, fellendítve a gazdaságot, segítve a munkahelyteremtést, mindeközben csökkentené a költségvetés rezsiköltségét, és kellemesebbé válhatnának kórházaink, iskoláink.
Az irányelvről várhatóan 2012 első felében dönt az EU. Az Európai Parlament támogatja az irányelv valódi változást jelentő szigorú változatát, míg a jelenlegi álláspontok szerint az Európai Tanács puhítaná azt. A döntési folyamat áprilisban döntő állomáshoz érkezik. Jövő héten, április 19-20-án lesz az energia tanács ülése egyes tagállamok felelős miniszterei részvételével, ahol megszülethet az informális döntés. Magyarország eddig még nem állt ki nyíltan és egyértelműen az irányelv mellett.
Tisztelt Államtitkár Úr! Arra kérem önt, hogy az Európai Tanács ülésén Magyarország támogassa az irányelvnek az Európai Parlament energiabizottsága által javasolt változatát és abban a 3 százalékos középület-felújítási hányadot, és Magyarországon is tegyenek meg mindent, a jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb forrásokat biztosítva az épületállomány felújítására, hogy az összeurópai és a hazai energiafogyasztást csökkenteni tudjuk.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť