DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az első kérdésben említett, a pénzügyi eszközök széles körének adóztatását célzó pénzügyi tranzakciós adóra vonatkozó európai bizottsági javaslat azzal számol, hogy az adónemet a tagállamok teljes körében bevezetik. Az adó egyoldalú bevezetése esetén jelentős veszély, hogy a rendkívül mobilis pénzügyi szektor az adó bevezetésének hatására kivonulna Magyarországról, így költségvetési bevétel nem származna az adóból.
Az ön által említett 120-130 milliárd forintos bevétel ebben a formában irreális, és a pénzügyi közvetítő rendszerre is súlyos csapást mérne. Ezért a tranzakciós adó ebben a formában való bevezetése csak teljes körű uniós, sőt, inkább globális támogatottság mellett képzelhető el. Ugyanakkor a jelenleg ismert álláspontok alapján az Unió több tagállama is elutasítja a Bizottság javaslatát, vagy kizárólag szélesebb körű bevezetés mellett támogatná. Így a pénzügyi tranzakciós adó teljes, uniós szintű bevezetésére a közeli jövőben nem látunk esélyt.
A képviselő úr második kérdésében említett banki tranzakciós adóval kapcsolatban döntés nem született, megvalósulása esetén legkorábban a 2013-as adóévben kerülhet bevezetésre. A miniszterelnök úr április 13-án az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában adott nyilatkozatánál részletesebb tájékoztatással nem szolgálhatok. Vagyis amennyiben az adó bevezetésre kerül, a mértéke a tranzakció értékének 0,1 százalékát nem fogja meghaladni.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť