SCHEIRING GÁBOR

Full text search

SCHEIRING GÁBOR
SCHEIRING GÁBOR (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt héten látott napvilágot a hír, miszerint a kormány egy új adó bevezetését tervezi. A sárga csekkek után, a hétköznapi tranzakciók után, sőt, akár még a készpénzfelvétel után is fizethetnénk az Origo hírportál birtokába került tervezet szerint. Pedig lenne más megoldás.
Az európai szinten tervezett spekulatív tőkemozgásokat adóztató spekulációs adó, pénzügyi tranzakciós adó előkészítése igen előrehaladott állapotban van: az Európai Parlament támogatta, az Európai Bizottság 2014-től javasolja a bevezetését. Az Európai Bizottság még hatástanulmányt is készített, amire egyébként a magyar kormány két éve nem képes, annak ellenére, hogy az LMP javaslatára tízmillió forint volt erre a célra félretéve. Ez alapján a spekulációs adóból éves szinten kábé 120-130 milliárd forint nyeresége lenne a magyar költségvetésnek, ami alkalmas lenne a bankadó kiváltására. A spekulációs adó éppen az olyan spekulatív tőkemozgások lassítására és adóztatására szolgál, aminek a káros hatásait Magyarország már többször megtapasztalhatta. Ezek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a spekulációs adó bevezetése nemzeti érdek.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Viszont a kiszivárgott sárgacsekk-adót, remélem, még ötlet szintjén sem gondolják komolyan.
Ezek alapján a következő kérdéseim lennének. Egyetért-e a kormány azzal, hogy a spekulációs adó bevezetése Magyarország alapvető érdeke? És ha igen, miért nem áll ki mellette nemzetközi szinten? A tervezett sárgacsekk-adónak mekkora lesz a mértéke, és mikor hozzák nyilvánosságra az erről szóló hatástanulmányt?
Várom válaszát. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť