SZILÁGYI LÁSZLÓ

Full text search

SZILÁGYI LÁSZLÓ
SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Köszönöm szépen a szót. Nem tudom, tisztelt képviselőtársaim, előfordult-e már a Ház történetében, hogy egy képviselő ne kapjon szót egy parlamenti bizottságban. Velem a múlt héten ez történt, ezért most felteszem ilyen keretek között a kérdést. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Gondolom, így már fogok kapni erre választ. Biztos egyébként nincsen szerencsém, mert a legutóbbi napirend előtti felszólalásomra nem válaszolt a kormány, sőt, azóta írásban sem válaszolt. Még az is szép, hogy akkor egyáltalán szót kaptam.
Tehát itt a hulladékmegelőzésről volna szó. Legutóbb a fenntartható fejlődési bizottságban a Hulladékgazdálkodási Ügynökség igazgatóját hallgattuk meg, és nagyon sok kérdésre elhangzott nagyon sok válasz. Olvastam is a jegyzőkönyvben, de néhány kérdés mégis alapvetően kimaradt. Nagyon érdekelne, hogy hogyan reagált az Európai Bizottság a magyar termékdíjrendszerre. Úgy tudjuk, hogy kötelezettségszegési eljárás indult. Nagyon jó lenne tudni, hogy mennyi az idén hasznosított hulladék mennyisége, tehát a már hasznosított hulladék mennyisége. Erről egyáltalán nem lehet adatokat látni.
Azt mondja az igazgató úr, hogy ne gondolja senki, hogy azért működik a hulladékgazdálkodás, mert van termékdíj. Ez nagyon érdekes, mert egy írásbeli kérdésemre is kaptam egy ilyen értelmű választ. Az lenne a kérdésem, komolyan gondolják-e, hogy működhet a begyűjtés és a hasznosítás támogatás nélkül. Márpedig most fél évig egyáltalán nincsen semmiféle támogatás. Tendert is csak kettőt írtak ki. Kérdés, hogy mikor lesz kiírva a többi, és hogyan fog elindulni ez az egész folyamat. Nincs-e az a veszély egyébként, hogy külföldi szolgáltatók elviszik a begyűjtést és a hasznosítást, és a magyar ipar pedig összeomlik?
Hogyan fogják elérni az Unió által előírt hasznosítási arányt, hogyha fél évig nem lesz semmiféle finanszírozás? És a fő kérdés, hogy hogyan lesz ebből megelőzés. Hogyan fogja ez a termékdíjrendszer elősegíteni a betétdíjat? Hogyan kell majd módosítani ezt a teljesen rossz termékdíjas szabályozást, hogyha valódi betétdíjat akarnak ezen a piacon elérni?
Köszönöm szépen előre is a válaszát. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť