DR. RÉTHELYI MIKLÓS

Full text search

DR. RÉTHELYI MIKLÓS
DR. RÉTHELYI MIKLÓS nemzeti erőforrás miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint azt ön is tudja, a kormány a megalakulásától számos pozitív lépést tett a fogyatékossággal élők érdekében, így az autizmussal élők érdekében is. Így például önök előtt van a törvénymódosításunk, amelynek elfogadását követően a kromoszóma-rendellenességben szenvedő személyek is jogosultak lesznek fogyatékossági támogatásra. De már dolgozunk annak a tervnek a megvalósításán is, amely jobb körülményeket biztosít a jelenleg nagy létszámú bentlakásos intézményben lévő fogyatékos emberek számára.
Ami a konkrét lépéseket illeti, tájékoztatom önt arról, hogy a kormány elfogadta az új országos fogyatékosságügyi program végrehajtásának 2012-13. évekre vonatkozó intézkedési tervét. Ezen terv több ponton külön is nevesíti az autizmussal élők számára nyújtandó segítség módozatait. Előírja az autista személyek komplex rehabilitációját, fejlesztések, képzések, valamint szakmai sztenderdek kidolgozását, továbbá az országos módszertani feladatok előkészítését, ellátását.
Ezen túlmenően pályázati programot kell indítani az autizmusspecifikus fejlesztés és oktatás minőségi kritériumrendszerének bevezetéséhez és a pedagógusok felkészülését szolgáló képzésben való részvételhez szükséges feltételek biztosítására. S ami a lényeg: ráirányítva a figyelmet erre a területre, a 2012-es költségvetésben úgy terveztünk, hogy az autizmussal élő személyek bentlakásos intézményeinek normatíváját 100 ezer forinttal emeltük. Ezenkívül a költségvetési soron külön elkülönítettünk 100 millió forintot, hogy akár a nappali gondozó, akár pedig a bentlakásos intézményeket támogatni tudjuk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť