DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Képviselő úr! A kormány a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény alapján a Malév Zrt.-t nemzetgazdasági jelentőségére tekintettel stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette.
A kormány e döntése alapján a társaság fizetésképtelen helyzetének rendezésére különleges felszámolási szabályokat kell alkalmazni. E különleges eljárás egyik meghatározó eleme a rendkívüli moratórium, amely alapján az adós társaság speciális védelmet élvez. A csődtörvény felhatalmazása alapján a kormány a csődeljárásban és felszámolási eljárásban vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként - ahogy kérdésében ön is említette - a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki. A rendelet a felszámolóbiztos személyéről nem rendelkezett. Nem is rendelkezhet, mert a kijelölt vállalat valóban állami tulajdonban van, de tevékenysége semmilyen módon nem utasítható.
A bíróság 2012. február 14-én jogerőre emelkedett végzésével a Malév Zrt. adós felszámolását fő eljárásként elrendelte, és kijelölte az előbb említett Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t felszámolóként, dr. Varga Jenő urat pedig felszámolóbiztosként. Tehát a bíróság. Varga Jenő személyének kijelölése nem a tulajdonában lévő társaság kijelölését jelenti, a bíróság végzése szerint egyértelmű, hogy a felszámolást a jogszabályban megjelölt állami tulajdonban lévő Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-nek kell elvégeznie.
A felszámolási eljárás a hatályos jogszabályoknak megfelelően nyilvánosan zajlik. A törvény szabályozza a felszámolási eljárások menetét, a felszámoló és a felszámolóbiztos tevékenységét, valamennyi eljárásra egyformán érvényes, vagyis a Malév felszámolási eljárása során sincs lehetőség a jogszabályi előírások megkerülésére.
Mint bizonyára azt képviselő asszony, illetve úr is tudja, a hitelezői érdekek védelme és képviseletük ellátása a hitelezői választmány feladata. A hitelezői választmány kíséri figyelemmel a vagyonfelügyelő és a felszámoló tevékenységét, valamint képviseli a bíróság előtt a felszámolóval való kapcsolattartás során a választmányt létrehozó hitelezőket.
Tájékoztatom önöket, hogy a felszámoló jelentős értékesíthető vagyont nem talált, tekintettel arra, hogy a Malév az elmúlt időszakban teljesen eladósodott, bérelt ingatlanokban, lízingelt repülőgépekkel üzemelt. A parlamenti vizsgálóbizottság remélhetően választ talál majd arra, hogy pontosan milyen döntések vezettek a Malév nagyarányú vagyonvesztéséhez az elmúlt kormányzati ciklusok alatt.
Amikor önök országgyűlési képviselőként a kérdéseket megfogalmazták, bizonyára tájékozódtak arról is, hogy a slotok nem képezik a Malév tulajdonát. A tisztelt Ház kedvéért mondom: a slotok magyarul a résidőket jelentik, így lévén, hogy nem képezik a Malév tulajdonát, nem is értékesítheti azokat. A slot ugyanis egy olyan, lényegében repülési jog, amely egy nem működő társaság esetében automatikusan megszűnik, annak újbóli kiadására pedig az állam jogosult a megfelelő feltételekkel rendelkező légitársaság számára.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť