SIMON GÁBOR

Full text search

SIMON GÁBOR
SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Minden bizonnyal tudja államtitkár úr, mert a tárcája is képviseltette magát, hogy ma a fogyasztóvédelmi bizottság ülésén tárgyaltunk a Malév leállását követő fogyasztóvédelmi kérdésekről.
(17.10)
Állásfoglalásban is rögzítettük a legfontosabb ajánlásainkat, amelyet a bizottság egyhangúlag elfogadott. A vita során rögzítettük, hogy ez egy fogyasztóvédelmi krízishelyzet volt, ami kialakult a leállást követően.
Magán a bizottsági ülésen is elhangzott, de a későbbi tárgyalások során is fontos tudni azt, hogy nehezíti azt a helyzetet, hogy nincs külön speciális szabályozás az utasok jogai szempontjából arra az esetre, ha a légitársaság csődbe megy vagy felszámolják.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője szerint a törölt járatként feltüntetett Malév-járatok azt jelentik, hogy a légitársaság utasonként 250-600 eurós kártalanítási kötelezettséggel tartozik, mivel erre kötelezik az uniós szabályok.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság közlése szerint nincs speciális szabályozás az utasjogok szempontjából a légitársaságok csődjére. A Bankszövetség kedden a bankkártyás szabályokra hivatkozva arról adott tájékoztatást, hogy a repülőjegyek teljes árát visszakaphatják azon ügyfelek, akik a bankkártyájukkal vásároltak jegyet a Malév saját járatára.
Jelenleg a minisztérium által elkészített fehér könyv az egyetlenegy olyan hivatalos szabály, amelyben egyébként az is szerepel, hogy a Malév bedőlése esetén mintegy 450 milliárdos kártérítési kötelezettsége keletkezik az államnak.
Nyilvánvaló, hogy itt érdeksérelem érte az utasokat, például a törzsutaspontok elvesztése és sorolhatnám, ezt a bizottsági ülésen részletesen megtárgyaltuk.
Éppen ezért államtitkár úrtól szeretném megkérdezni, hogy végeztek-e felmérést, hogy mekkora a károsultak száma, hogyan kívánják kártalanítani az utasokat, mekkora terhet jelent ez a költségvetésnek, és végül a minisztérium által végzett elemzés részleteivel mikor ismerkedhetünk meg itt a Házban vagy akár bizottsági ülésen.
Várom megtisztelő válaszát, államtitkár úr. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť