NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném tájékoztatni arról, amit már bizonyára tud, hogy ha nem érkezik sürgősen 100 millió forint a Baranyai Múzeumigazgatóság kezelésében lévő tíz intézményhez, akkor több intézményt, több múzeumot - köztük a Zsolnayt, a most felújított Csontváryt, a Vasarelyt, valamint további hat pécsi és egy mohácsi múzeumot - be kell zárni, mert a megyei múzeumigazgatóság a feladatellátására biztosított korábbi 180 millió forint körüli összeg helyett az idén csak 45 millió forintot kapott költségvetési támogatásként. Dr. Fabényi Júlia igazgatónő úgy fogalmazott, hogy szerinte valahol elnézhettek 100 millió forintot, de a felelősséget senki nem meri felvállalni.
Ez a pénz arra sem elég, hogy a gyűjteményeket raktárakban letétbe helyezzék, és ott őrizzék. Kevés önmagában a Káptalan utca, Múzeum utca és a Papnövelde utcai nagy kiállítótér fenntartására is, holott ez a kultúrfővárosi beruházások kapcsán uniós előírás is. Emellett negyven teremőr és negyven szakember esetleges végkielégítését vagy elbocsátását is meg kellene oldani belőle. A kilenc pécsi és egy mohácsi múzeum bezárásával pedig évente 100 millió forint bevételtől is elesnek a múzeumok. Pécs elveszítheti legfőbb turisztikai értékeit, ha sürgősen nem érkezik meg a 100 milliós kormányzati segítség.
Tisztelt Államtitkár Úr! Több kérdést is megfogalmaznék az ügy kapcsán. Az első, s talán legborzasztóbb, hogy direkt akarják elsorvasztani a korábbi európai kulturális főváros múzeumait. Ebbe bele se merek gondolni. Szóbeli kérdésem leadása után érkezett a hír, hogy a pénz az igazságügyi és a gazdasági tárca közötti egyeztetések folyamán úszott el. Ezt támasztja alá az is, hogy miniszter úr helyett ön fog válaszolni. Szeretném megkérdezni: megkapják-e a Baranya megyei múzeumok a kormányzati segítséget. Hová tűnt a 100 millió forint? Segít-e a kormányzat ezeken a múzeumokon?
Előre is köszönöm a válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
(16.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť