FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Mint ahogy a parlamenti vitában és a zárszóban is az általános vita alkalmával jeleztem, a Jobbik-frakciónak és a képviselőinek lett volna lehetőségük a vizsgálóbizottság működésének időszaka alatt kezdeményezni, hogy bárkit meghallgassunk, akit fontosnak tartanak, bármilyen irományt bekérjenek, amit ők fontosnak tartanak, és ezt a jelentéstervezetbe foglaljuk bele.
Én nem tartom korrektnek, sőt egyenesen inkorrektnek tartom azt a megközelítést, hogy a maguk által is bevallott rutintalanságuk miatt későn vették észre, hogy a jelentéstervezethez mikor lehet módosító indítványt benyújtani, és ezt most azzal magyarázzák, hogy a kormányoldal felkért szakértője Pongrácz Tibor volt, akinek az édesapja az Antall-kormány idejében felelős állami beosztást töltött be. Mint ahogy felhívtam a figyelmet arra, az ellenzék szakértője viszont az a Für Balázs volt, akinek az édesapja egyenesen miniszter volt az Antall-kormány ideje alatt, őt pedig a Jobbik javasolta szakértőnek. Tehát én teljesen értelmetlennek tartom ezt a vitát (Varga Géza közbeszól.) és ezt a védekezési alapot. Mondom, a rutintalanságról szerintem nem érdemes ezzel, a szakértők megnevezésével elterelni a figyelmet.
Térjünk rá az érdemi részére, a bizottság jelentésére. Mint említettem, ritka az, hogy vizsgálóbizottság egyáltalán eljutott jelentés elfogadásához. Örülök annak, hogy a határozati javaslathoz, amelyet a mezőgazdasági bizottság nyújtott be, további pontosító és szigorító feltételeket indítványoztak. Én magam személyesen, egy személyben jeleztem, hogy nem látok abban gondot, hogy a Jobbiknak az a kérése, hogy kérjük meg a legfőbb ügyészt és a kormányt határozati javaslatban, hogy ha a jelentésből kiolvashatóan lát még feladatot a privatizációval, a cukorgyárak privatizációjával kapcsolatosan, akkor tegye meg a szükséges lépéseket. Én magam voltam az - ezt a jobbikos képviselőtársak tudják -, aki a mezőgazdasági bizottságban is javasolta, hogy legalább egyharmados szavazást kapjon az ez irányú indítvány, hogy végül ez a parlament elé kerülhessen. Látom, hogy kapcsolódó indítvány is benyújtásra került.
Ezt az álláspontomat továbbra is fenntartom, hogy én magam támogatni fogom ezt az indítványt. Arra is ígéretet teszek, hogy a Fidesz-frakciónál ezt a kérdést fölvetem, hogy a jövő heti szavazáskor az egyik indítványt vagy a módosító vagy a kapcsolódó módosító, amely nagyjából ugyanazt a szándékot fogalmazza meg, talán a kapcsolódó módosító indítvány pontosabban, és két részre szedi a javaslatot… - vagy ezeket az indítványokat a parlament többsége szavazza meg. Nézzük meg, hogy van-e még lehetőség, hogy nem veszett-e el az eljárások lehetősége, netán okafogyottá válása, netán az elévülési idők. Nagyon hosszú időszakot ölelt fel sajnos a vizsgálóbizottságunk időszaka, 20 évet, 22-t egész pontosan. De talán érdemes lenne ezt is, ugyanúgy, mint ahogy a jelentés leszögezi, hogy az élelmiszer szektor egy területére, egy precedensértékű területre szeretett volna egy átfogó elemzést adni ezen 180 nap alatt. Hogy ez sikerült, nem sikerült, most vitatjuk ennek az eredményességét, és lehet, hogy érdemes megnézni, hogy vajon a kormány és az ügyészség tud-e még ebben a privatizációs történetben egyáltalán érdemileg vizsgálódni.
Ennek a kérdésnek a megválaszolásával talán pontot tehetünk egy ilyen történetre is, hogy érdemes-e más privatizációs területeket vizsgálni, mert itt az olajipari területeket, bocsánat, növényolaj-ipari területeket, és sok-sok mindent, mondtam az olajipart, talán az energiaszektor Horn-kormány alatti privatizációját, és sok mindent lehetne újragondolni, hogy érdemes-e hatósági szervekhez fordulni az akkori privatizációs történetekkel.
A jelentéstervezet (Gőgös Zoltán közbeszól.), illetve jelentés, mert most már nem tervezet, véleményem szerint egy komoly munka, ilyet még nem fogalmazott meg Országgyűlés a húsz év alatt, ilyen területről meg egyáltalán nem fogalmazott meg. A határozati javaslatról szóló módosító indítványban az LMP részéről jeleztük, hogy be fogjunk fogadni egy korrigáló, kapcsolódó módosító indítványt. Szabó Rebeka kezdeményezte, láttam, hogy be is nyújtották a kapcsolódó módosító indítványt. Magam pedig kezdeményezni fogom, hogy a legfőbb ügyészre és a kormányra is vonatkozzon vizsgálati kötelezettség a határozati javaslat elfogadása után.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť