VARGA GÉZA

Full text search

VARGA GÉZA
VARGA GÉZA (Jobbik): Elnök úr, köszönöm a szót. Az általános vitában már kifejtettük kritikai észrevételeinket magával a jelentéssel kapcsolatban, és módosítót nyújtottunk be a határozati javaslathoz.
A jelentéssel kapcsolatos kritikai észrevételeinket továbbra is fenntartjuk, és ez összefügg a módosító javaslatainkkal.
Azt kifogásoltuk a jelentésben, hogy a bizottság nem volt elég határozott a felelősség, a felelősök megállapításában, hiszen egyértelműen kirajzolódott azokkal a történésekkel párhuzamosan egy szál, amelyeket viszont vizsgáltunk. Ezeknek a párhuzamos szálaknak a léte okot adott arra, hogy ezeket a módosítókat benyújtsuk.
Font Sándor képviselőtársunk az általános vitában kéjjel, örömmel gurgulázta a szót, hogy mi dilettánsok voltunk a bizottsági munkában, pedig csak arról volt szó, hogy mi bizalommal vártuk a bizottság munkájának a jelentését, és mikor a jelentés elkészítésére került sor a finisben, a hat hónapból az utolsó hónapban, akkor láttuk azt, hogy a szakértő, akit a Fidesz delegált, nem volt a helyzet magaslatán abban a tekintetben, hogy bizonyos irányultsággal fogalmazta meg a jelentés bizonyos részleteit. Mi valóban ekkor kapcsoltunk rá arra, hogy a jelentésből kihozzuk a lehető legtöbbet.
Itt a fő problémánk az volt, hogy Pongrácz Tibor úr, aki a szakértő édesapja, volt az ÁVÜ elnöke abban a szakaszban már, amikor éppen hogy az ellenőrzéseket kellett volna megtenni, és a módosító javaslatunk a határozati javaslatban éppen arra irányul, hogy ezeket az ellenőrzéseket az ügyészség tegye meg, és ahol lehetséges, ott emeljen bűnvádi eljárást. Pongrácz Tibor esetében idejében lehetett volna megvizsgálni azokat a szerződéseket, amelyek szerződések - egység van minden frakció között ebben - nagyon előnytelenek voltak az állam számára, a jelentésnek ezzel a részével egyet is értünk, azonban ezeknek az előnytelen szerződéseknek a további sorsát később lehetett volna vizsgálni, a ’92-93-94-es időszakban. Ezért a módosító javaslataink éppen arra irányulnak, hogy ezeket most utólag végezze el az ügyészség, és utólag vizsgálja meg azt, hogy történt-e itt olyan mulasztás, amely esetleg akár bűnvádi eljárást vonhat maga után.
A politikai felelősség megállapítását nyilván már megtette a bizottság a jelentés formájában, és azt gondoljuk, hogy politikailag igenis felelőssége volt azoknak a kormányoknak és azoknak a tisztviselőknek, azoknak a szervezeteknek, akik ebben a privatizációban részt vettek, ez egyértelműen a jelentésből azért kitűnik.
Úgyhogy örömmel vettük azt, hogy a bizottságban talán egyharmadot kapott az a módosító javaslatunk, amely a határozati javaslatot egy további ponttal egészítené ki, amely szerint az ügyészség vizsgálja meg a következményeket, és esetleg a felelős személyeket mutassa ki. Azzal, hogy ez egyharmadot kapott, később egy további módosító javaslatot is talán befogadott a bizottság, amelyben tovább pontosítjuk ezt a módosítónkat, és azt kérem, hogy ezt támogassák.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť