DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE

Full text search

DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE
DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Egy februári kormányhatározat az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedések első két pontjában felhívja a nemzeti erőforrás és a nemzetgazdasági minisztert február 29-ei és március 14-ei határidővel a Széll Kálmán-tervben bejelentett, a gyógyszerár-támogatási rendszert szétromboló intézkedéseken túl a 2012. évi és a 2013. évi gyógyszerár-támogatási keret további csökkentésére. Tehát újabb megszorításra készülnek, annak ellenére, hogy már a Széll Kálmán-terv keretében a 2011. évi költségvetésben 26, az idén további 83 milliárd forintot vettek ki a gyógyszerkasszából, 2013-ra és 2014-re pedig még újabb 120-120 milliárdos kivonást irányoztak elő.
2011 áprilisában több száz kombinációs gyógyszer ára emelkedett, tavaly októberben ismét több mint 2 ezer gyógyszer ára változott. Azóta 534 medicináért kevesebbet, míg 1686 készítményért többet kell fizetni a betegeknek. Több rémes információ kering a gyógyszerészek és a betegek körében, miszerint a jelenleg 100 százalékos ártámogatású készítmények után járó 300 forintos dobozdíjat jelentősen megemelik, de az úgynevezett kiemelt, emelt támogatású készítmények, itt 90-70-50 százalékos ártámogatásról van szó, ártámogatását is le kívánják faragni mintegy 5-10 százalékkal. Szintúgy a normatív támogatási kulcsok csökkentése, sőt, bizonyos készítményeknél akár megszüntetése is a tervek között szerepel.
Az újabb forráskivonás viszont nemcsak a betegek számára jelent tragikus következményeket, de a Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint veszélyezteti a patikák működését is. Kérdezem tehát államtitkár urat, milyen további megtakarítási intézkedési elképzelések születtek február 29-ei határidővel a gyógyszerkassza további zsugorítására, és ez milyen kotorászást fog jelenteni a betegek zsebében. Min törik még a fejüket ugyanezzel a céllal a másik, március 14-ei határideig? Hány milliárdot kívánnak még kiszedni a betegek zsebéből a Széll Kálmán-tervben leírtakon felül?
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť