HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön hozzászólásának címe azt mondta, hogy senkit nem hagyunk az út szélén, ahogy itt ön jelezte is a hozzászólása elején. Így van, a kormány senkit nem hagy az út szélén, ebben igaza van, persze a hozzászólásában már egészen mást állított, de ön téved, képviselő úr. Nézzünk néhány példát!
Engedje meg, hogy beszéljek például a hajléktalanellátás ügyéről, és beszéljek a lakhatás kérdéseiről is. A hajléktalanellátás esetében a kormányzat a szolgáltatások működéséhez 2012-ben előreláthatólag 8,5 milliárd forint körüli összeget fordít, és ez nagyságrendjében megegyezik az előző évek támogatásaival, s mindezen túl rendelkezésre állnak kiegészítő források is majd, amelyek lehetőséget teremtenek egyedi programok, az ellátás fejlesztését célzó programok megvalósítására. A költségvetési törvény értelmében 2012-ben ez több mint 500 millió forint lesz.
Nagyon fontos ügy, és néhány konkrét példát is mondanék, nézzük a támogatások révén megvalósuló jelentősebb fejlesztéseket! A Hajléktalanokért Közalapítvány kap több mint 155 millió forintot, az Összefogás Közalapítvány 100 millió forintot, a Fővárosi Önkormányzat “Fűtött utca” programja 500 millió forintból gazdálkodhat a tervek szerint, a LÉLEK-program támogatása a fővárosban 300 millió forintos, és a Hajléktalanokért Közalapítvány “Vissza az utcáról” programja is 105 millió forintos program lesz. Az utcai szociálismunkás-szolgálatok finanszírozását is átalakítottuk, kedvezően, ez is nagyon fontos az emberek segítésében. 2012. január 1-jétől a normatív finanszírozást felváltotta a pályázati úton történő forráselosztás, amely lényegesen hatékonyabb formája a szolgáltatás finanszírozásának, és a pályázat során mindösszesen 86 szervezet nyerte el a 3 éves finanszírozás lehetőségét, és minden nyertes a 2011-ben, korábban jellemző, körülbelül 4,5 millió forintnál nagyobb, 5,5-7 millió forint közötti összegekből végezheti majd a tevékenységét. Szóval, senkit nem hagyunk az út szélén.
Nézzük a lakhatás és a kilakoltatás kérdését! Ennek is van egy története, amit érdemes végigmondani, hogy a kormány milyen lépéseket tett ebben az ügyben. A következőket: a kormány javaslatára az Országgyűlés a probléma átmeneti kezelésére 2010. augusztus 11-től speciális feltételekkel kilakoltatási moratóriumot állapított meg, amely 2011. április 15-éig, lakáshitelek esetén 2011. július 1-jéig tartott. A devizahitelesek megsegítését célzó intézkedések folyamatos bevezetésével párhuzamosan került sor a kilakoltatási moratórium fokozatos megszüntetésére. Az Országgyűlés által 2011 júniusában elfogadott törvény kényszerértékesítési kvótákat vezetett be, a kvóták jelentősen korlátozzák a hitelezők által negyedévenként kényszerértékesítésre adható ingatlanok számát.
A következő lépés 2011. május 30-án történt, ekkor hozta nyilvánosságra a kormány az otthonvédelmi akciótervet, amely a bajba került devizahitelesek számára - lehetőségeik függvényében - többféle megoldást kívánt nyújtani. Ennek egyik eleme az árfolyamgát és a Nemzeti Eszközkezelő intézménye. A kormány és a Bankszövetség között 2011. december 15-én jött létre megállapodás, és a megállapodás lényegesen kedvezőbbé teszi az árfolyamgát intézményét, és bővíti a Nemzeti Eszközkezelő szerepét is.
(9.20)
Az eszközkezelőre vonatkozó szabályozás módosítása is benyújtásra kerül hamarosan. Az eszközkezelő vásárlási kvótája a megállapodás alapján a jelenlegi 5 ezer ingatlanról 25 ezer ingatlanra emelkedik, és nemcsak a két gyermeket, hanem az egy gyermeket nevelők ingatlanát is megveszi az új intézmény, ha megfelelnek a feltételeknek. A tartósan nem fizető jelzáloghitel-adósok tartozását a Bankszövetséggel kötött megállapodás szerint a hitelintézetek forintra váltják át, és 25 százalékát elengedik. A kormány már döntött a szociálpolitikai kedvezmény és a forintalapú lakáskölcsönökhöz nyújtott otthonteremtési kamattámogatás bevezetéséről is.
Ebből is látható, kedves képviselő úr, hogy önökkel ellentétben, az önök nyolcéves kormányzásával ellentétben a nemzeti együttműködés kormánya senkit nem hagy az út szélén. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Józsa István: Kérdezd meg azt a 3 milliót, aki kevesebbet keres!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť