HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy néhány tényre felhívjam szíves figyelmét, amelyek hitelesen cáfolják az ön állításait.
Először is, tisztelt képviselő úr, tény, amelyet ön vélhetően szándékosan figyelmen kívül hagy, hogy az idei évben beadott felsőoktatási jelentkezésekkel kapcsolatban napvilágot látott számok egyelőre csak részadatoknak tekinthetők, előttünk áll még a pótfelvételi időszak, amely iránt várhatóan a korábbi évek tapasztalatai szerint nagy lesz az érdeklődés. Végleges számok tehát legkorábban a pótfelvételt követően, nyár végén várhatók.
Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a jelentkezési számok alakulását számos külső tényező befolyásolja. Ilyen például az érintett korosztály demográfiai alakulása. Sajnálatos tény, amelyet számos kimutatás és kutatás is igazol, hogy az érettségiző korosztály létszáma évről évre folyamatos csökkenést mutat, ezt ön is említette.
Ami pedig a konkrét jelentkezési számokat illeti, míg 2007-ben 108 928-an, 2008-ban 96 991-en jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, addig az idei évben a jelentkezők száma elérte a 109 ezret. Kérdezem én, hol látja ön a hazai felsőoktatás elsorvasztásának első jeleit. (Farkas Gergely: A tavalyival!) Csak a rosszindulat láttathatja ezt önnel, képviselő úr.
Szeretném hangsúlyozni, hogy az eddig beadott jelentkezések száma már így is meghaladja a hazai felsőoktatás maximális kapacitását. Érti? Meghaladja! Vagyis: ahogy a korábbi években, évtizedekben, úgy az idei évben is túljelentkezés lesz a hazai egyetemeken és főiskolákon. Képviselő Úr! Túljelentkezés lesz a hazai egyetemeken és főiskolákon. Meglátásom szerint ez is ékes bizonyítéka annak, hogy a diákok továbbra is vonzónak találják a hazai egyetemeken és főiskolákon folyó képzéseket, ami mindenképpen örömteli hír.
Idekívánkozó tény az is, hogy a korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy sokan épp anyagi nehézségek miatt hiába nyertek felvételt egy adott felsőoktatási intézménybe, mégsem iratkoztak be az első évfolyamra. Ennek hátterében az áll, az állt sokszor, hogy a diákok részére nem állt rendelkezésre egy olyan finanszírozási modell, mint amit a mostani kormány, amit mi meghirdettünk. A Diákhitel 2 program ugyanis mindenki számára lehetővé teszi, hogy a felvétel évében elkezdhesse tanulmányait, függetlenül épp aktuális anyagi helyzetétől. E tekintetben a Diákhitel 2 program növelni fogja a társadalmi mobilitást is, hiszen a program elindításával nagy terhet vesz le minden tanulni vágyó fiatal hallgató válláról.
Tisztelt Képviselő Úr! A jelentkezők száma ugyan fontos adat, ám nem csupán ez az egyetlen mércéje a felsőoktatásnak. A magyar kormány, a kormányunk az új felsőoktatási törvény hatályba léptetésével letette voksát a minőségi felsőoktatási rendszer megteremtése, illetve a feltétel nélküli ingyenes képzés helyett a felelősségelvű ösztöndíjrendszer bevezetése mellett. A tavalyi 200 pont helyett 2012-ben legalább 240 pontra lesz szüksége a hallgatóknak a hazai felsőoktatási rendszerbe való bekerüléshez.
(9.30)
Biztos vagyok abban, hogy mindezek biztosítékai a minőségi felsőoktatás felé történő elmozdulásnak. Egyúttal szeretném felhívni a képviselő úr figyelmét arra, hogy az idei évtől kezdve a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 100 milliárd forint uniós forrást biztosít a hazai felsőoktatási intézmények számára, mindamellett, hogy az intézményekkel közösen megkezdjük a felsőoktatás középtávú fejlesztési stratégiájának kidolgozását is. Az uniós alapok által biztosított források elsősorban az egyetemek és főiskolák oktatási minőségének fejlesztését célozzák. A pályázatokat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium hamarosan közzéteszi. Úgy vélem, képviselő úr, hogy a 100 milliárd forintnyi forrás óriási lehetőség a hazai egyetemek és főiskolák számára, hiszen általa új alapokra helyezhető az egész felsőoktatási ágazat.
Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt állította, hogy a kormány elsorvasztja a hazai felsőoktatást, én azonban épp az ellenkezőjét állítom, vissza kell utasítanom a vádaskodásait, hiszen a 100 milliárd forintnyi intézményfejlesztési forrás, a sikeres felvételhez szükséges megemelt minimális pontszám, a Diákhitel 2 program nemhogy elsorvasztja a hazai felsőoktatást, hanem új életre kelti azt.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť